Ceaușescu dekrétuma óta nem született ilyen kevés gyerek Romániában

Félévszázados negatív rekord dőlt meg tavaly.
Hirdetés

Az, hogy Romániában nem eget rengető a gyerekvállalási kedv, ismert, már az óvodai, iskolai statisztikákból is kiderül, ezért kell egyre-másra összevonni az osztályokat. És ha a hatalmas kivándorlási hullámot nézzük, amikor főleg a fiatal, családalapítás előtt állók hagyják el az országot, érthető is.

Az Edupedu oktatási portál által megszerzett adatok mégis riasztóak. Ezekből ugyanis kiderül, hogy Romániában az elmúlt fél évszázadban tavaly született a legkevesebb csecsemő.

Azaz 1967 óta nem volt ilyen alacsony a születések száma.

Az 52 évvel ezelőtti dátum amiatt emlékezetes, mert Nicolae Ceaușescu 1966-ban adta ki híres dekrétumát, melyben betiltotta az abortuszt. És akkor nézzük a számokat, melyeket az Országos Statisztikai Intézet (INS) és a szülészetek adatai alapján állított össze a portál.

– 1970-1989 között átlagosan 360 ezer csecsemő született évente (szinte kétszer annyi, mint tavaly)
– 1989-ben 369 ezer
– 1990-ben 314 ezer

Azóta folyamatosan csökken a születési ráta.

Az INS statisztikái szerint 2018 első 11 hónapjában 173936 csecsemő született, míg decemberben újabb 15500 jöhetett világra, azaz összesen 190 ezer gyerek. Ez a szám még a 2011-es adatoknál is kisebb, amikor a közalkalmazottak fizetéscsökkentése, a tömeges elbocsátások és egyéb káros családpolitikai intézkedések miatt jelentősen visszaesett a gyerekvállalási kedv.

Hirdetés

 

És visszaérkeztük az 1960-as évekbe, amikor a kommunista vezetés lépett és az abortuszellenes törvénykezés számos negatív hatásával együtt a dekrét-gyerekek megszületéséhez és a születési ráta növekedéséhez vezetett.

De vajon mit lép a jelenlegi kormány?

Hirdetés