Történelmet írtak Bákóban: megtartották az első magyar nyelvű misét

Persze az érdeklődés óriási volt.
Hirdetés

Rengetegen akartak részesei lenni vasárnap Bákóban a magyar szempontból történelmi élménynek, amikor a Szent Miklós plébániatemplomban először tartottak magyar nyelvű misét a magyar nyelvű szertartásokért évtizedek óta küzdő csángók számára.

A Jászvásári Római Katolikus Püspökség a hét folyamán engedélyezte, hogy a Bákó főterének szomszédságában található templomban havonta egyszer magyar nyelvű misét tartsanak. Az egyházmegye 1884 óta íródó történetében először fordul elő, hogy a püspök által elrendelt rendszeres magyar nyelvű misékre kerülhet sor. A kommunizmus bukása után a moldvai csángók magyar misézésre vonatkozó kérései mindeddig elutasításba ütköztek. 

Nyisztor Tinka az MTI-nek elmondta,

igazi ünnepi hangulat uralkodott a templomban, amit az is jelzett, hogy 6-8 csángó faluból népviseletbe öltözve érkezett a hívek egy-egy csoportja.

Hozzátette: az első magyar misét egyórás szentségimádás előzte meg, és már erre is majdnem megtelt a templom. A szentségimádás során többek között a keresztúti áhítatosságot imádkozták, melynek minden stációja után egy-egy magyar éneket énekeltek el. 

Az első magyar misét Ciobanu János nyugalmazott pap celebrálta, aki korábban a Bihar megyei Belényesen szolgált, és nyugdíjasként tért vissza szülőföldjére. Prédikációja központjába azt állította, hogy a híveknek a mindennapok során is példaértékű életet kell élniük. 

A magyar nyelv bizonyos nyelvjárását még őrző moldvai csángók csaknem harminc éve küzdenek a magyar misék engedélyezéséért.

Hirdetés

Petru Gherghel, az egyházmegyét 1990 óta vezető püspök korábban kijelentette: csak akkor engedélyezi a magyar misét, ha megbizonyosodik róla, hogy a hívek legkevesebb két százaléka nem érti a román nyelvet. Később arra hivatkozva utasította el a magyar misét, hogy a csángó nyelv nem magyar nyelv. 

Nyisztor Tinka azt is megjegyezte: a bákói misével nem oldódik meg a moldvai csángók anyanyelvi misézése.

Fenntartják a követelésüket, hogy vezessék be a magyar miséket mindazokban a csángó falvakban, ahol igény van erre. 

A jászvásári püspök hirtelen támadt engedékenységének vélhetően van némi köze ahhoz, hogy a június első napjaiban Romániába érkező Ferenc pápa – aki Csíksomlyón is misézik majd – Jászvásárba is ellátogat, hogy találkozzon a zömmel csángómagyar római katolikus hívekkel.

 

Hirdetés