Ötmillió euróból újítják fel a Hunyadiak ősi fészkét

Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Hirdetés

Átfogó felújítási munkálatok kezdődnek Erdély legjelentősebb középkori műemlék épületében, a vajdahunyadi várban. A Hunyadiak ősi fészkének restaurálására ötmillió eurós uniós támogatást hívott le a vajdahunyadi önkormányzat, a kivitelezési szerződést kedden írta alá Dan Bobouţanu polgármester a felújítást végző cég képviselőjével.

Az elöljáró nyilatkozata meglepetésre is okot adott, ugyanis elmondta: a vár felújítása nem csak amiatt fontos, mert országos jelentőségű műemlékként több mint 350.000 turistát vonz évente, hanem azért is, mert a magyar és német közösséget érzelmi szálak kötik hozzá.

A felújítási munkálatok több mint két évig, 27 hónapig tartanak,

ez idő alatt a középkori vár több részét is megerősítik, restaurálják. A Nebojsza-toronyban és a lovagteremben repedésekre figyeltek fel, ezeket a részeket helyreállítják, de az úgynevezett Országházban (ahol Hunyadi János kormányzása idején a tárgyalások zajlottak) is hasonló beavatkozásokra van szükség.

A várban külső és belső restaurálási munkálatok is zajlanak majd, eltávolítják a korábbi felújítások során a falakhoz hozzáépített cementes részeket és visszaépítik az eredeti boltozatokat, padlózatokat. Sorin Tincu, a vármúzeum igazgatója szerint ily módon

olyan épületrészek is használhatókká válnak, amelyek jó ideje nem voltak látogathatók,

Hirdetés

mint a Fehér-rondella vagy a Bethlen-szárny egy része. A felújítás értéke 21,88 millió lej, ennek zömét uniós pénzből finanszírozzák, míg a két százalékos önrészt a vajdahunyadi önkormányzat állja.

A hunyadi birtokot 1409. október 18-án kelt oklevelében Luxemburgi Zsigmond adományozta Vajk (Woyk) kenéznek, Hunyadi János apjának, a család a nevét is innen vette. Hunyadi János építette ki lovagvárrá, kormányzósága alatt itt élt felesége, Szilágyi Erzsébet is. Később Bethlen Gábor és Zólyomi Dávidné Bethlen Katalin hajtott végre rajta jelentős átépítési munkálatokat.

Hirdetés