Több százezer mérgezett tojást adtak el

300 ezret foglaltak le, közel ugyanennyi már a boltokban landolt vagy épp a fogyasztóknál. A farmot ideiglenesen bezárták.
Hirdetés
Fipronil nevű rovairtót fedeztek fel a tojásokban az Olt megyei élelmiszerbiztonsági hivatal munkatársai egy olyan baromfitelepen, amely annak a Teleorman megyei cégnek a tulajdonában van, ahol tavaly decemberben 4,2 millió tojást foglaltak le ugyancsak fipronil-mérgezés miatt.
 
A tesztek az Olt megyei tyúkfarm tojásaiban 0,02 – 0,07 mg/kg koncentrációban azonosították a fipronilt, amelynek maximális megengedhető koncentrációja 0,005 mg/kg – írja a Mediafax az Olt Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság közleménye alapján.
 
Magán a baromfitelepen 304 230 fipronilos tojást foglaltak le, ezeket meg fogják semmisíteni, de a vizsgálat kiderítette, hogy a január 15-18. között termelt 285 570 tojást már kiszállították bukaresti, valamint Olt, Dolj, Argeş és Vâlcea megyei kereskedelmi egységeknek.
 

A fipronil 

erős rovarirtó, bolhák, tetvek, kullancsok ellen vetik be. Használata tilos az Európai Unióban olyan állatok tenyésztésénél, amelyeket emberi fogyasztásra szánnak. A szer embereknél különböző formájú ételmérgezést okozhat, de ahhoz jóval nagyobb koncentrációban kell, hogy bekerüljön az ember szervezetébe, mint amit a tojásokban eddig mértek (1,2 mg/kg). 
 
A szakértők szerint akkor is alacsony vagy épp nulla a mérgezés veszélye, ha egy 60 kilós személy egy nap alatt fogyaszt el nyolc olyan tojást, amelyben a fipronil koncentrációja 1,2 mg/kg – nyugtat meg a közlemény. A fipronil akkor igazán veszélyes, ha nem véletlenül, élelmiszerrel kerül be a szervezetbe, hanem valaki szándékosan veszi be a szert, ekkor idegi rendellenességet és hányást válthat ki.
 

Nem a fipronil koncentrációja volt az egyetlen szabálytalanság

 a farmon: a tojások címkézése sem volt megfelelő, és nem biztosították kellőképp a termékek nyomonkövethetőségét, ezért a teljes, január 4-18. közötti termelést, azaz 569 490 darab tojást bevonták a kereskedelmi forgalomból. Ezeket Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea és Ilfov megyei, illetve bukaresti boltoknak adták el.
 
A teljes baromfitelep tevékenységét felfüggesztették, és 12 ezer lejes bírságot szabtak ki rá. A vizsgálat folytatódik, hogy felderítsék a fipronilos mérgezés forrását.

Hirdetés