Több millió mérgezett tojást találtak Teleorman megyében

De a lakosságot csak egy hónappal később értesítették. Legalább százezer fipronilos tojás került kereskedelmi forgalomba.
Hirdetés
4,2 millió, Fipronil rovarirtóval mérgezett tojást találtak a Teleorman megyei Drăgăneşti Vlaşca egyik baromfit nevelő farmján, és ebből legalább 102 480 darab kereskedelmi forgalomba is jutott, közölte az országos élelmiszerbiztonsági hatóság. 
 
Egy Olt megyei kereskedelmi társasághoz került 36 000 tojás közül hatezer darabot vettek be üzletek polcairól. Hogy mi történt a többivel, azért sem világos, mert bár a november végén lefolytatott ellenőrzés eredménye december hatodikán már befutott a Teleorman megyei élelmiszerbiztonsági hivatalhoz, az egész ügy csak tegnap került nyilvánosságra.
 
A Fipronil nagyon erős rovarirtó, amelynek használata tilos az Európai Unióban olyan állatok tenyésztésénél, amelyeket emberi fogyasztásra szánnak. A szer embereknél különböző formájú ételmérgezést okoz.
 
Az országos és a megyei élelmiszerbiztonsági hivatal most azt vizsgálja, hogyan került a rovarirtó szer a tyúkfarmra. Az országos hivatal képviselői tudják, hogy a megyei igazgatóságnak értesíteteni kellett volna a lakosságot a jelentős mennyiségű mérgezett tojás piacra kerüléséről, és nem értik, hogy miért nem tette meg.

Hirdetés