Hihetetlen teljesítmény: egy év alatt hat évet késtek a vonatok Romániában

Mindez tavaly történt.
Hirdetés

Újabb világra szóló teljesítménnyel rukkolt elő Románia, bár van egy olyan érzésünk, hogy az illetékesek különösebben nem büszkék rá:  a tavalyi év során összesen hat évnek megfelelő késést halmoztak fel a vonatok az országban.

A statisztika első kézből származik: a közlekedési minisztériumból.

És ezzel még javítottak is a teljesítményükön,

2017-ben ugyanis összesen 4,53 millió percnyi késést sikerült felhalmozniuk, ami nyolc és fél évnek felel meg.

A tavalyi év teljesítménye annak fényében figyelemre méltó, hogy 2016-ban is közel 4,5 millió perccel kellett többet várni a szerelvényekre.

A közlekedési minisztérium rögtön lépett: azonnal és hatékonyan bocsánatot kért a késésekért, és közölte, azokat az utasok biztonsága indokolja. Sok helyütt ugyanis annyira rossz a pálya minősége, hogy a szerelvények csak csigalassúsággal settenkedve haladhatnak rajtuk. Máshol viszont meg éppen a karbantartási és javítási munkálatok miatt kell behúzniuk a féket a mozdonyvezetőknek.

Hirdetés

A vasutas szakszervezetek egyik képviselője, Rodrigo Maxim elmondta: a sebességkorlátozások felszámolása még sokáig késlekedik – akárcsak a vonatok –, mivel a közlekedési minisztérium nem sokat fektet be az infrastruktúra fejlesztésébe.

A mozdonyok és a kocsik jelentős része elöregedett és gyakran meghibásodik, a tél pedig további problémákat okoz.

A romániai viszonyokat jól illusztrálja, ha összehasonlítjuk őket más országok vasútjának helyzetével. Franciaországban például tíz vonatból nyolc pontosan érkezik, Olaszországban pedig 2017-ben mintegy 11 perc volt a szerelvények által felhalmozott késések mértéke.

Azért van még mit fejlődniük, hogy utolérjék Romániát.

Hirdetés