Brüsszeli pénz ösztönzi a decentralizálást

Megelégelte Bukarest totojázását a Kolozs Megyei Tanács, és az egészségügyi minisztérium helyett pályázna. Ha Bukarest is beleegyezik.
Hirdetés
Nemcsak hogy kiiktatná a bukaresti egészségügyi minisztériumot az egyik legnagyobb Kolozs megyei beruházásból, de ehhez a környező megyék politikai támogatását is kéri Alin Tişe megyei tanácselnök.
 
A Kolozs Megyei Tanács elnöke újból azért a regionális kórházért pedálozik, amelyet a kormány több más, kormányprogramban is beígért beruházással együtt nem olyan rég tolt át a 2020 utáni pénzügyi ciklusra, holott az Európai Bizottság 830 millió eurót már elkülönített a három romániai megakórházra.
 
Tişe a napokban megbeszélte a román EU-biztossal, Corina Creţuval, hogy az egészségügyi minisztérium helyett a megyei tanács is pályázhatna a kórház felépítésére a Regionális Operatív Programban. Az uniós programot ugyanis menet közben is lehet módosítani, tanácsolta Creţu, de itt jön a bökkenő: a módosítást, miszerint ne a minisztérium, hanem a megyei tanács legyen a kórházépítési pályázat benyújtója és haszonélvezője, országos hatóságnak, azaz a kormánynak kell kérnie Brüsszeltől.
 
Tişe mai közleményében ezért három dolgot kér:
  • a Kolozs megyei tanácsosok támogató szavazatát ahhoz, hogy a tanács kérje a kormányt, módosíttassa úgy a regionális operatív programot, hogy a minisztérium helyett azok az önkormányzatok pályázhassanak, amelyek területén kijelölték a három regionális kórház helyét;
  • az Észak-Nyugat Fejlesztési Régióba tartozó megyék (Bihar, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Szilágy) tanácsainak politikai támogatását ehhez;
  • és implicite a kormányt, hogy kérje ezt a módosítást, és szálljon ki a kórházprojektből.
Az kicsit érthetetlen, hogy Alin Tişe miért a szomszédos, kórházat nem építő megyék támogatását kérte, és miért nem azét a kettőét, amely szintén regionális kórházat építene: Iaşi és Dolj megyéét. Annyiban érthető, hogy míg a szomszédos megyék vezetésében kisebbségben van a kormányzó PSD, addig Iaşi és Dolj megyét is kormánypárti politikus irányítja.
 
Alin Tişe novemberben már azzal fenyegette meg a kormányt, hogy az önkormányzat visszavonja a határozatot, mellyel a majdani kórház 14 hektáros területét ingyenesen a rendelkezésükre bocsátotta. Ennek viszont nyoma sincs a decemberi tanácsülés napirendi pontjai között.
 
Corina Creţu EU-biztos már egy éve is arra figyelmeztetett, hogy Románia 830 millió eurót bukhat, ha 2018-ban is csak totojázik a regionális kórházak körül.
 
Kolozs megyében a regionális kórház feladatait öt megyei kórház 45 különálló épületben látja el – jegyzi meg a megyei tanácselnök közleménye.

Hirdetés