Románia a művelődés terén sem tör az EU statisztikák élére

Az elmúlt tíz évben nőtt a kultúrafogyasztás mértéke Romániában, de így is az utolsók között szerepel a statisztikában.
Hirdetés

Már megszokhattuk, hogy Románia a legtöbb EU-s statisztikai lista végén kullog, hacsak nem a fabudik vagy a halálos közúti balesetek gyakoriságáról van szó. Talán nem meglepő, hogy a kultúrára és szabadidős tevékenységekre fordított lakossági kiadások terén is sereghajtó az ország: a 2017-es adatokat megvizsgáló friss Eurostat-statisztika alapján egyedül a görögök költenek a románoknál is kevesebbet ilyesmire.

Átlagosan az Európai Unió tagállamaiban a teljes fogyasztás 8,5 százalékát fordították kultúrára és rekreációra, összesen 710 milliárd eurót. Az egy főre eső uniós átlag 1400 euró.

A legkevesebbet Görögországban (4,6%), Romániában (5,8%), Írországban és Luxemburgban (5,9%), illetve Cipruson (6%) áldoznak a kultúra oltárán. A lista élén a skandináv országok szerepelnek: Dánia (11,5%), Svédország (11%) és Finnország (10,5%). Előkelő helyen szerepel még Szlovákia (10,4%), Hollandia (10,1%) és Ausztria (10%) is. Magyarország a huszadik helyen áll, megelőzi Olaszországot és Portugáliát, de Bulgáriát és Lengyelországot nem.

Az elmúlt tíz évben egyébként a legtöbb tagállamban csökkent a kulturális és szabadidős tevékenységek iránti kereslet, a legnagyobb visszaesés Finnországban, Szlovéniában, Írországban és Belgiumban történt, míg a legnagyobb növekedést Szlovákia, Litvánia és – micsoda meglepetés – Románia érte el. Egy évtized alatt mintegy 1 százalékos növekedés következett be Romániában, de ezzel együtt is csak az utolsó előtti helyre sikerült feltornásznia magát.

Hirdetés