Száz kilométer autópályát ígértek, a fele készült el

A pályaszakaszok nagy részét évekkel ezelőtt kellett volna felavatni.
Hirdetés

A centenáriumi év alkalmából arról volt szó, hogy legalább 100 kilométer autópályát adnak át a forgalomnak idén Romániában. Az év végéhez közeledve egyértelműen megállapíthatjuk: nem jött össze.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) igazgatója, Narcis Neaga augusztusban még optimistán nyilatkozott a 100 kilométernyi autópálya megépítéséről, de immár vitathatatlan, hogy nem lesz belőle semmi. Viorica Dăncilă kormányfő december elején azt mondta, ha nem teljesül a terv, akkor az igazgatónak mennie kell a CNAIR éléről.

A korábbi nagyvonalú ígérgetések is folyamatosan dugába dőltek, így az sem számított volna túl nagy eredménynek, ha sikerült volna átadni 100 kilométert, hiszen a PSD több éves lemaradásban van a sztrádaígéretek teljesítése terén.

  • A Szászsebes–Torda sztrádából a 3-as és a 4-es szakaszt (összesen 28,7 kilométert) idén júliusban adták át a forgalomnak, valójában 2016-ban kellett volna megnyitni.
  • Az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakaszát szeptember végén adták át, miután elkészült az „elfelejtett” Szamos-híd, amely összekötötte a pályát a Gyalu és Aranyosgyéres közötti résszel. Ezt még a Bechtelnek kellett volna befejeznie.
  • December közepén pedig újabb 13,7 kilométeres szakasz készült el a A3-as, észak-erdélyi autópályából Radnót és Nyárádtő között, legalább három éves késéssel.

Ha összeadjuk ezen szakaszok hosszát – beleszámítva a bukaresti körgyűrűt a főváros egyik sugárútjával összekötő 6,5 kilométeres szakaszt –, kiderül, a tervezettnek alig több mint a felét, mintegy 60 kilométert sikerült átadni. Miközben a korábbi közlekedési miniszter tavaly még 156 kilométert ígért.

A 100 kilométer akkor jött volna össze, ha elkészül az A1-es jelzésű autópálya Lugos és Déva közötti 3-as és 4-es szakasza, amely újabb 43,2 kilométert jelentett volna, de annak átadását jövőre halasztották. Az építkezési terveket egy földcsuszamlás húzta át a Solymos nevű domb közelében. Az előre nem látható természeti eseményre hivatkozva Narcis Neaga is megúszhatja az elbocsátást. Bár ennek a szakasznak is 2016-ra kellett volna elkészülnie.

Hirdetés