Ezt üzeni Iliescu a forradalom 29. évfordulóján

Az emberiesség elleni bűntettel vádolt volt államfő szerint teljesült a forradalom programja.
Hirdetés

Először szólalt meg nyilvánosan Ion Iliescu volt államfő azóta, hogy emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádlottá minősítették és bűnvádi eljárást indítottak ellene. Azonban egy árva szóval sem utal erre a nem mellékes körülményre. Blogbejegyzésében a 29 évvel ezelőtti forradalmat a román nép méltóságának megnyilvánulásaként írja le, mely akkor is meg fogja őrizni jelentőségét, ha a média és a politika manipulációkkal becsmérli.

A volt államfő szerint a forradalom egyszerre kudarc és győzelem: a régi politikai rendszer kudarca, mely elszakadt a valóságtól, valamint a  nép akaratának, a változás szükségességének a győzelme. Közel három évtized távlatából Iliescu úgy gondolja, hogy a rendszerváltozás békés úton is megtörténhetett volna, ha az akkori hatalom hajlandó lett volna a párbeszédre, és a totalitárius rendszer megegyezésen alapuló megszüntetésére. Bár az azóta eltelt idő során szolidaritásban és széthúzásban egyaránt volt részünk, pontról pontra sikerült teljesítenünk a forradalom programját, amely 1989. december 22-e estéjén hangzott el, írja a volt államfő.

A legfőbb ügyészség katonai ügyészei pénteken közölték, hogy emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádlottá minősítették Ion Iliescu volt államfőt, és bűnvádi eljárást indítottak ellene, valamint három társa ellen az 1989-es forradalom ügyében.

Az ügyészek szerint Nicolae  Ceaușescu nacionál-kommunista diktátor december 22-i elmenekülését követően a hatalmat magához ragadó Iliescu és klikkje tudatosan keltett diverziós és dezinformációs kampányt annak érdekében, hogy megszilárdítsa és legitimálja hatalmát. Elhitették a hadsereggel és a polgárokkal, hogy az utcákon terroristák garázdálkodnak, melynek nyomán több százan haltak meg, több ezren pedig megsérültek.

Hirdetés