Kilenc autó bánta, hogy a tél végezte el a természetes szelekciót a fák között

313 településen még mindig nincs villany.
Hirdetés

11 megyét borított el a hó és a hóhelyzet az elmúlt 24 órában: Argeş, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Szilágy, Szeben és Vâlcea megyében összesen 128 fát döntött ki a hó súlya vagy a szél ereje, ezek pedig kilenc autót rongáltak meg – jelentette kedd reggel az országos katasztrófaelhárítás. A tűzoltók a nap folyamán is ezeknek a károknak az elhárításán dolgoznak, a kidőlő fák éjszaka is szaggatták a villanyvezetékeket.

A közlekedés az utakon akadálymentes, de téli feltételek között zajlik, az elmúlt napban több jármű csúszott meg és ki az utakról. Éjszaka mindössze egy mentő nem jutott el a beteghez, akihez kihívták, Mehedinţi megyében hókotró szállította el a beteget a mentőautóig. Országszerte összesen három mikrobusz ragadt a hóban, az utasokat és a járműveket a helyi hatóságok szabadították ki a hó fogságából. A Craiova-Szeben között közlekedő vonat Câineni település állomásán várta, hogy jobbra forduljon az idő, végül 16 utasát mikrobusszal vitték el a célállomásra.

Míg a tegnap reggeli jelentés szerint 320 településen, a ma reggeli összesítés szerint még 313 településen akadozik az áramellátás, vagy épp teljesen hiányzik. Még mindig a Bánságban a legsúlyosabb a helyzet, Temes megyében hat, Krassó-Szörény megyében öt nagy teljesítményű generátorral biztosítják a kórházak és a kisebb városok áramellátását.

Gyalog közlekedni is veszélyes, tapasztalatunk szerint meglepően kevesen takarítják el a havat a házuk, tömbházuk előtti járdáról, holott ez a lakosok kötelessége. Az országos katasztrófaelhárítás mindössze azt tanácsolja, hogy óvatosan lépjünk, ne csússzunk el, öltözzünk vastagon (ez ugye eséskor is véd), és csökkentsük a kint, alacsony hőmérsékleten töltött időt.

Hirdetés