„– Gyerekek, van valami értelmes ötletetek? – Nincs. – Akkor nyújtsunk be bizalmatlansági indítványt!”

És úgy is lett. Az ellenzék megint nagyot megy.

Hirdetés

Szórakoztatónak ígérkezik az év vége, az ellenzék ugyanis egyéb értelmes ötlet híján ismét csak a szokásos pótcselekvéshez folyamodott: bizalmatlansági indítványt nyújtott be pénteken a kormány ellen.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által kiötölt kormánybuktató dokumentumot 163 képviselő látta el kézjegyével, és a hangzatos Elég! A Dragnea-Dăncilă kormány Románia szégyene! címet viseli.

Az ellenzék azt szeretné, ha hétfőn ismertethetnék az indítvány szövegét a Házban, majd csütörtökön már szavaznának is róla a képviselőház és a szenátus együttes ülésén.

Bizalmatlansági indítványt amúgy a a képviselők és szenátorok egynegyedének támogatásával lehet benyújtani. Az eljárás egyszerű: amennyiben a régimódi, golyós szavazáson a parlament két házának többsége – vagyis 233 képviselő és szenátor – megszavazza, a kormány repül. Ha nem, nem.

Az ellenzék szerint

a jelenlegi kabinet a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea bábkormánya – ebben nem is tévednek –, ezért azonnal mennie kell.

Az indítvány szövegében a kormányt egyszerűen csak „Dragnea vezette bűnszövetkezetnek” nevezik,amely legyengítette az államot, ráadásul éppen akkor, amikor a legerősebbnek kellene lennie.

Ezért veszélyezteti a román nemzeti érdeket, ha továbbra is k irányítják az országot.

A pátoszteli megfogalmazásokban nem szűkölködő dokumentumban az RMDSZ-t is a kormányoldalhoz sorolják, és kijelentik: a kormánypártokkal együtt a magyar szervezet honatyáinak is Dragnea és Románia között kell választania.

Hirdetés

Hogy ez pontosan miben áll, nem fejtik ki.

Az indítványban még felróják, hogy a kormány 2021 utánra halasztotta a programjába foglalt ígéretek megvalósítását, és persze az igazságszolgáltatás piszkálását is felhozzák.

Az ellenzék attól kapott vérszemet, hogy nemrég a PSD-ALDE koalíció elvesztette a képviselőházi többségét, miután négy képviselője is otthagyta.

Csakhogy hiába van a szükséges 165 helyett csupán 163 képviselőjük, a nemzeti kisebbségek frakciója mindig az aktuális kormány mellett áll, és a koalícióval parlamenti támogatásról szóló megállapodást kötött RMDSZ sem feltétlenül támogatja a soviniszta, magyarellenes kijelentésekben és lépésekben egymással versengő PNL-t és PMP-t. 

Az USR-ről meg valószínűleg még a saját politikusai sem igazán tudják, mit képvisel.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megjegyezte: az ellenzéknek nincs kidolgozott programja, sem miniszterelnök-jelöltje, amúgy pedig az RMDSZ-szel együtt sem lenne meg a kormánybuktatáshoz szükséges 233 szavazata.

Legutóbb júniusban volt bizalmi szavazás, az RMDSZ akkor inkább kivonult az ülésteremből.

Hirdetés