Hogyan lehetne javítani az ország helyzetén? Nos, a PSD szerint a képviselők nyugdíjának emelésével

Legalább a polgárok egy részének legyen jobb.
Hirdetés

Komoly, az ország jövője szempontjából létfontosságú prioritást tűzött maga elé a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) három honatyája. A három politikus – jegyezzük meg a nevüket, mert nagy dolgokra hivatottak még: Şerban Nicolae szenátor, valamint Florin Iordache és Eugen Nicolicea képviselők –, olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amelynek értelmében az illetmény növekedésével azonos arányban nőne a parlamenti képviselők és szenátorok nyugdíja.

A szenátusban beterjesztett tervezet már több szakbizottságban is kedvező véleményezést kapott, ami azt jelzi, hogy a parlament igenis képes olajozottan működni, ha komoly dolgokról van szó.

Ha nem kerül napirendre, az sem gond, akkor ugyanis

45 nap után hallgatólagosan elfogadottnak minősül. Ennek a végső határideje február 24.

A javaslat apropója amúgy az, hogy január elsejétől a bruttó minimálbér összege a középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók számára 1900 lejről 2080 lejre nő, ami 9,47 százalékos emelkedést jelent.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező polgárok bruttó minimálbérének összegét ugyanakkor 2350 lejre emelik, ami 23,68 százalékos növekedést jelent a decemberi szinthez képest.

Októberben 813 olyan személyt tartottak nyilván, aki volt képviselőként vagy szenátorként parlamenti nyugdíjra jogosult.

Hirdetés

Az ő nyugdíjuk összege átlagosan 4354 lej.

Ez a mostani emelés után – felsőfokú végzettséggel rendelkező alanyokkal számolva – átlag 5381 lejre nő.

Nem akarunk sem irigynek, sem rosszindulatúnak tűnni, hiszen egy kormánypárt feladata a polgárok jólétének növelése. Azt is nehéz lenne cáfolni, hogy az egykori képviselők és szenátorok is az ország polgárai. 

Márpedig amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, az biztos, hogy nekik már jobb lesz.

Hirdetés