Méretre rendelt himnuszt Aranyosgyéres önkormányzata

Utolsó hónapban rendelték meg a centenáriumi év himnuszát.
Hirdetés
Roppant gyanús himnuszt rendelt magának a centenáriumi évre Aranyosgyéres városa, bukkant a közvetlen közbeszerzés kiírására a helyi Turda News hírportál. A kiírás két dolog miatt vált egyből gyanússá: 
  • a város nem több és nem kevesebb, mint négy perc és hét másodperc hosszúságú himnuszt vár,
  • ahhoz képest, hogy a centenáriumi évre kellett, csak most, december 7-én hirdették meg a közbeszerzési eljárást.
Hogy miért érezték úgy a gyéresi városatyák, hogy épp négy perc hét másodperc hosszúságú himnuszra van szükségük? Nem tartjuk valószínűnek, hogy ezzel a kiírással szerettek volna emlékeztetni mindenkit John Cage művészettörténeti jelentőségű, 4′33″ című darabjára, amelyet bármilyen hangszeren elő lehet adni, mert csak csendben kell ülni négy perc 33 másodpercig.
 
Sokkal valószínűbb, hogy valakinek már ott lapul a tarsolyában a 4 perc 7 másodperces himnusz, és annyira szüksége van a 23 ezer lejre, hogy a gyéresi városvezetés a darab hosszúságával egyenesen az illető személyére szabta ezt a közbeszerzést.
 
Mindenesetre majd füleljünk, ha Aranyosgyéres előrukkol a himnuszával, hogy az a kívánt hosszúságú lett-e, és ki szerezte. Hamarosan meg fogjuk hallani, mert a hetedikei kiírásra csak ma reggel tízig lehetett még jelentkezni, a zeneművet pedig a szerződéskötés utáni 15 napon belül be kell nyújtani két, szöveges és instrumentális változatban, papíron és cédén. 
 
Ez is arra utal, hogy ott lapul már valahol egy rászoruló zeneszerző fiókjában a nevezetes darab, Aranyosgyéres pedig alig várja, hogy kifizethesse. A közvetlen közbeszerzési eljárás arra is jó, hogy utólag ne lehessen megóvni, mint ahogy azt a rendes versenytárgyalások után szokták.

Hirdetés