Mindenki gyanús, aki magyar az ukrán határrendészeknek

Akár 4-5 óráig is feltartóztatják a kárpátaljai magyar elöljárókat a határátlépéskor.
Hirdetés

Aki szerepel a Kijevben összeállított feketelistán, azt órákig vegzálják az ukrán hatóságok határátlépéskor, lehet az önkormányzati képviselő, újságíró, aktivista. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat számára éppen elég az, ha magyar az illető, és szerepel azon a bizonyos listán. A Kárpátalja.ma hírportál által megkérdezett Kárpátalja megyei és járási magyar képviselők mindegyike arról számolt be, hogy akkurátusan átvizsgálják zsebeiket, autóikat, csomagjaikat.

A feketelistán biztosan szerpel Péter Csaba, a Kárpátalja megyei tanács képviselője, Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke és Orosz Ildikó megyei tanácsi képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Balogh Lívia ungvári járási képviselő is. Mindannyian arról beszéltek a portálnak, hogy miután a határrendészek számítógépének képernyőjén felvillant egy bizonyos kód, órákig feltartóztatták őket.

Elsősorban arra kíváncsiak a biztonsági szolgálat emberei, hogy hány útlevéllel rendelkeznek, hová utaznak, milyen dokumentumokat visznek magukkal. A vegzálással az ukrán hatóságok azt üzenik, mindenki gyanús, aki magyar, mondta Orosz Ildikó, akit az MTI idézett. 

A cikk szerint a megkeresett személyek mindegyike arról számolt be, hogy az SZBU a magyar útlevelüket kereste.

Hirdetés