Nemcsak az infók, a képek se hitelesek a centenáriumi PR-videóban

Románia természeti gazdagságát sem sikerült romániai felvételekkel illusztrálni.
Hirdetés
Nemzetközi stock-felvételeket is bevágtak abba a PR-videóba, amelyet a kormány tegnap „ajándékozott” a száz éves Romániát ünneplő polgároknak. Mégpedig a Románia természeti szépségét és gazdagságát illusztrálni hivatott részbe.
 
Az első látásra is nyilvánvaló volt, hogy a kellemetlenül, sőt kínosan harsogó narráció valótlanságokat, ferdítéseket közöl, és a száz év közel felét elhallgatja. Azóta nemcsak az derült ki román értelmiségiek gyorsreagálásaiból, hogy például az inzulinkísérletei jogán a videóban feltűnő Nicolae Paulescu kora legvéresszájúbb antiszemitája volt, hanem az is, hogy még a természeti részt sem sikerült mind hazai felvételekből összevágni.
 
A Digi24 szerint a 20. másodpercnél képernyőre beúszó búzaföldeket Oroszországban filmezték, a 46. másodpercnél bevillanó, fű között kajtató farkas pedig a norvég Kjetil Kolbjornsrud felvétele, amelyet felbontástól függően 50-169 euróért lehet megvásárolni a Shutterstock honlapról, a stockfelvételek egyik legnagyobb webes áruházából.
 
A négy perces videó megtekintésével indították tegnap délelőtt az ünnepi kormányülést Gyulafehérváron, és kikerült a kormány Facebook-oldalára, ahol a kommentelők villámgyorsan szétszedték az alkotást a ceaușista propagandahangulata és a hamis információk miatt. A kormány YouTube-csatornáján a 860 lájk mellett már több mint 1700-an helytelenítik a videót.
 
A PR-blamázst az is növeli, hogy idén mutatták be a România neîmblânzită című, tényleg látványos természetfilmet, amelyet többek között azzal népszerűsítettek, hogy valóban itt készült felvételekből áll össze, amelyekért az alkotók óriási erőfeszítéseket tettek. 
 
Valószínűleg drágább lett volna tőlük vásárolni pár másodperces felvételeket. A PR-videó készítői legalább a román leleménnyel fényezhetik majd magukat, hogy milyen olcsón megoldották a centenáriumi kebeldagasztást.

Hirdetés