szabot
2018. november 29. csütörtök, 16:20
Egy kis tényferdítés, egy kis történelemhamisítás és a száz év felének, a kommunizmusnak a diszkrét elhallgatása.
Négy perces videóban harsogja el a kormány által megbízott PR-cég, mivel büszkélkedik Románia a századik születésnapján. Ha kibírjuk a teleshopping-narrációt (vagy ha lehalkítjuk a videót), akkor egy perc után találkozhatunk az első emberrel a százéves Romániában, addig Romániában csak a természet nagyszerű. 
 
Az első ember, akinek nevét megemlítik, az Drakula – a hazai nyilvánosságnak szánt (feliratozás nélküli) videóban. A néphagyományok legközhelyesebb és legturistásabb felvillantása után, másfél percnél kezdődik a román technikai és kultúrhéroszok felsorolása a századfordulótól nagyjából a két világháború közöttig, akik közül (Enescu, Brâncuși, Cioran, Eliade) egy sem bírta ki Romániában, de ez már természetesen nem került bele a videóba.
 
A kormány Facebook-oldalán kommentelők ezt a részt szedték szét leginkább, egyenesen fake news-nak címkézték, hogy Traian Vuia repült volna először levegőnél nehezebb eszközzel (tényleg nem ő volt az első), vagy itt találták volna fel az első aerodinamikus repülőgépet, vagy hogy Ion I. Agârbiceanu találta volna fel a lézert. 
 
Az még ott sem merült fel, hogy Temesvár messze nem volt még Románia része, amikor bevezette az elektromos közvilágítást, mert ez a videó is csak egy szépen fejlett tünete annak a torz történelmi tudatnak, amit a nemzeti-kommunista történetírás pörgetett a végletekig. Felszínes példa rá a gyulafehérvári nagygyűlésről készített, fekete-fehér fotók, amelyek többsége a nemzeti érzület dagasztása érdekében itt is az utólag kiszínezett változatban jelenik meg.
 
Az, hogy a 100 évből az ország 45-öt kommunista diktatúrában töltött, sehol sem jelenik meg, a szülinapozás itt nem a szembenézésről és elszámolásról szól. A korszakból csak az esztétikusnak titulált Nép Háza és pár természettudományos, illetve sporteredmény képezi a büszkeség tárgyát, pedig az ország homogenizálásának ötlete, ideológiája, módszere és kivitelezése is ennek a korszaknak a jelentős „vívmánya”, a leginkább egyesítő korszak volt ez Románia utóbbi 100 évében.
 
A videó vége felé megjelenünk mi is, kisebbségiek, ezzel az általános megnevezéssel és csupán a folklórra utaló képi megjelenítéssel (itt a kisebbségek is hóráznak), mint akik a tolerancia tejjel-mézzel folyó kánaánjában élnek boldogan a román trikolór alatt.
 
Boldogabb, mert őszintébb szülinapokat, Románia. (Igen, románban is kell vessző a La mulți ani után.)
 
Három órának sem kellett eltelnie, hogy megjelenjen az első mémvideó, amit erre a borzasztó narrációra vágtak össze ünneplő honfitársaink, akiknek nem jött be a kormány turisztikai vásárra hangolt PR-centenáriuma:
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29081
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.