Kolozsvár már Bukarestet fenyegeti, csak építhessen kórházat

Visszavonnák azt a tanácsi határozatot, amelyik a kormány rendelkezésére bocsátotta a regionális kórház telkét.
Hirdetés

A Kolozs megyei tanács annyira ragaszkodik ahhoz, hogy átvegye az egészségügyi minisztériumtól a regionális kórház megvalósítását, hogy elmegy a végsőkig. Alin Tişe megyei tanácselnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón azzal fenyegette meg a kormányt, hogy

az önkormányzat visszavonja a határozatot, mellyel a majdani kórház 14 hektáros területét ingyenesen a rendelkezésükre bocsátotta.

Ha ez megtörténik, az egészségügyi minisztériumnak nem lesz hol felépítenie a létesítményt, ha esetleg végre méltóztatna megtenni az első lépéseket a megvalósítás felé.

Alin Tişe azzal magyarázta ezt a szokatlanul durva szembeszegülést, hogy a kormánynak nincs pénze arra, hogy a 2017-2020-as pénzügyi ciklusban az önrészt hozzá tudja tenni az európai pénzekhez, így a regionális kórház tervét 2023 utánra fogják halasztani. Ezért a regionális fejlesztések minisztériumához , illetve az Európai Bizottsághoz fordulnak a finanszírozás módjának megváltoztatásáért. Tişe elképzelése szerint a megyei tanács 2%-al, a kormány 28%-al és az EB 70%-al járulhatna hozzá a kórház felépítéséhez. Ez még így soknak tűnhet önrészként. De!

A megyei tanácselnök szerint a beruházás azért van jelenleg lehetetlen helyzetben, mert

a kormány 500 millió euróra becsüli az épület felépítését, miközben Európában legfeljebb 200-250 millió euróba kerülne egy hasonló beruházás,

maga az építkezés pedig mintegy 100 millió euróba. Tişe azt állítja, ha a megyei tanács a kezébe vehetné a regionális kórház megvalósítási tervét, három hónapon belül elkészülhetne a megvalósíthatósági tanulmány, ami megmutatná a beruházás reális értékét.

Hirdetés

Az egészségügyi tárca vezetője, Sorina Pintea a héten már kijelentette, hogy Kolozsvár tegyen le arról, hogy egyedül épít regionális kórházat, és törődjön inkább a gyermekkórház körülményeinek javításával.

Hirdetés