Üzembe helyezték a hihetetlen pénzekbe kerülő gigamega ortodox katedrálist Bukarestben

Bár a hatalmas templom befejezéséig azért még sok van.
Hirdetés

Mostantól fogadja a híveket a híres-hírhedt Nemzet Megváltásának Katedrálisa Bukarestben, miután vasárnap – daruk és építőanyagok között, hiszen a befejezése még messze van – felszentelték az óriási ortodox székesegyházat.

A ceremóniát mi másra is időzíthették volna, mint

az Erdély Romániához való csatlakozását egyoldalúan kimondó gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulójára, az úgynevezett centenáriumra.

Az oltárszentelési liturgiát Daniel román ortodox pátriárka mellett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsek tartotta. A templom belsejében csak a román közélet vezetőinek és a mintegy kétezer meghívottaknak biztosítottak ülőhelyet, az ország minden tájáról összesereglett ortodox hívek – akiknek a száma 20-30 ezer körülire tehető – a székesegyház előtti téren óriáskivetítőkön követték a szertartást.

A székesegyház előterében már szombaton délután elhelyezték a románság védőszentjeként tisztelt Szent András ereklyéjét, valamint Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját. Ezeket a liturgia után tekinthetéik meg a hívők, akik előtt csütörtökig nyitva áll a katedrális ajtaja.

Az oltárszentelést megelőző estén az első liturgiát a román nemzet hősei tiszteletére mutatta be Daniel pátriárka, aki az 1877-78-as függetlenségi háborúban, az 1912-13-as balkáni háborúban és a két világháborúban elesett román katonáknak, valamint a Nagy Egyesülés – az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés – megvalósítóinak névsorát helyezve el az oltár alatt.

A vasárnapi szertartás végén Daniel pátriárka megköszönte azokat az adományokat, amelyek lehetővé tették az eddigi munkálatok elvégzését, hangsúlyozva, hogy

még további forrásokra lesz szükség a monumentális építmény befejezéséhez.

Elmondta: a templom belsejében háromezer szék fér el, állva pedig akár ötezren is részt vehetnek a liturgiákon, de a katedrális – impozáns méretei ellenére – mindig szűkös lesz a hívek számához képest.

Hirdetés

Egy reprezentatív katedrális felépítése több mint egy évszázados óhaja a román ortodox egyháznak, a terve már a románság függetlenségének kivívása, a 1877-78 háború után felvetődött, de a hatóságok halogató hozzáállása, a világháborúk és a kommunizmus miatt csak az ezredforduló környékén sikerült az ügyet kimozdítani a holtpontról. A megfelelő helyszín körüli többéves vita után a katedrális alapkövét 2007-ben helyezték el a parlament mögötti telken, amelyet egy 2005-ös kormányrendelettel bocsátottak a BOR rendelkezésére, az építkezés pedig 2010-ben kezdődött.

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre maga a katedrális készült el 95 százalékban. Az épület még nincs bevakolva, a belső terek azonban nagyjából elkészültek.

A BOR tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak. A katedrális és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségigényéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv.

Persze az igazság minden részletét nem bontották ki teljesen a gigantikus templom költségeivel kapcsolatosan: a Să fie lumină (Legyen világosság) című portál szerint a román állam állam által az utóbbi évtizedben a székesegyház építésére adományozott közpénz összege eléri a 121 millió eurót. A kormány több 82 millió eurót adott a román ortodoxoknak, Bukarest főpolgármesteri hivatala 18 milliót, míg három bukaresti kerület egyenként 6-6 milliót.

Hirdetés