Egy ex–külügyér odakiabált Szijjártó Péternek

Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.
Hirdetés

Múlt pénteken, ugye, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Bukarestben termett, és tárgyalt egyet román kollégájával, Teodor Meleșcanuval, no meg Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel is. Utána pedig azt nyilatkozta, hogy hahó, Románia, a magyarok tiszteletben tartják a románok érzéseit december elsejével kapcsolatban, de akkor a románok is tartsák tiszteletben a magyarok vonatkozó érzéseit. Ilyen egyszerű a partnerség ezen a szinten, és ezért nem mennek a magyar diplomaták a centenáriumi ünnepi rendezvényekre.

Ami a magyar-román stratégiai partnerséget illeti, az továbbra is fontos. Magyarország is, Románia is külső támadások célpontjává vált. Uniós támadásokról van szó, ugye. És ha Romániát részrehajló vélemények alapján támadás éri az Európai Parlamentben, akkor a FIDESZ európai parlamenti képviselői bizony Románia mellett fogják letenni voksukat. Szijjártó Péter üzenete pár nappal azelőtt érkezett, hogy november 14-én az Európai Parlament plenáris ülésén szavazni fognak a romániai jogállamra vonatkozó határozattal kapcsolatban.

Nos, ez egy elég világos üzenet. Vannak dolgok, amelyek esetében Magyarország nem ismer tréfát: ezeket a dolgokat tiszteletben kell tartani. És vannak más dolgok, amelyek esetében Magyarország kiáll Románia mellett. Pont.

Igen ám, de a román oldalon kicsit úgy hangzott a fenti üzenet, hogy Magyarország besétál Bukarestbe, kioktatja Romániát, aztán lekezelően vállon veregeti, hogy hadd el, a nagy tesó majd megvéd. Legalábbis ez olvasható ki Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter mondataiból. Aki azt mondta, hogy hahó, Romániának semmi szüksége arra, hogy bárki is megvédje. Különösen egy olyan ország ne védje, amelyre ledobták az uniós „atombombát”.

Sőt, semmiféle stratégiai partnerségnek sem látja értelmét az európai értékek ellen. Romániának nem áll érdekében Európa-ellenes frontot kialakítani a Visegrádi Csoporttal. Na, ezt tegye zsebre Szijjártó Péter!

Hirdetés