Tippelhet, hogy most melyik jelentős erdélyi műemléket öltöztették trikolórba

Mintha anélkül nem lett volna elég cifra.
Hirdetés

Merthogy a marosvásárhelyi Cifra Palotáról, hivatalos nevén közigazgatási palotáról van szó, mely a szomszédos Kultúrpalotával együtt a város két legfontosabb, szecessziós stílusban készült műemlék épülete.

Miután múlt héten Kolozsváron, Mátyás király és vezéreinek lábai előtt teregették ki a piros-sárga-kék óriáslobogót a centenárium apropóján, vasárnap Marosvásárhelyen volt a sor. Itt kicsit magasabbra tették a lécet, egyenesen a Cifra Palota tornyát célozták meg vele. Az épület a Maros megyei tanács és prefektúra székhelye, s mivel utóbbi intézmény élén a hazafiasságáról és magyarellenességéről egyaránt híres Mircea Dușa áll, a zászló két hónapig fog lobogni.

A 15,5 méter hosszú és 2,7 méter széles trikolórt előbb az ortodox katedrálisban áldották meg, majd katonai parádé keretében vitték a célállomásra. Az esemény apropóját az adta, hogy 1918. november 11-én írták alá az első háborúnak véget vető békeszerződést, így ez a nap a veteránok emléknapja.

Mircea Duşa elmondta, december elsején más években is felkerült az óriászászló a Cifra Palotára, de idén a kerek évfordulóra való tekintettel három héttel korábban kitűzték a jelképet, mely Újévig ott marad. Akkor lecserélik a Románia európai uniós elnökségét hirdető bannerre. A lobogót a hegyimentők varázsolták fel az ingatlanra.

A marosvásárhelyi közigazgatási palota épületét Bernády György polgármester kérésére építették 1905–1907 között, eredetileg városházaként funkcionált. Mivel az akkori kisvárosban szokatlan volt az impozáns ingatlan, csak Cifra Palotának hívták.

Hirdetés

 


 

Hirdetés