Dákok Nagyernyében? A nemrég felfedezett kincsek alapján úgy tűnik, igen!

Nem is kicsi kincsről van szó: 60 ezüst- és három aranytárgyra leltek a Maros megyei községben.
Hirdetés

Az ember első ránézésre, ugye, meghökken. Mit kerestek a dákok a mai Nagyernye környékén? Az eddigi régészeti kutatások nemigen tártak fel semmi jelentőset. Ezt hangsúlyozta többek között a nagyernyei dák lelet kapcsán szervezett pénteki sajtótájékoztatón Daniel Cioată, a Maros megyei múzeum archeológusa, aki szerint eddig elég kevés dák települést, erődítményt tártak fel, egyáltalán, kevés dák vonatkozású felfedezést tettek a Felső-Maros vidékén.

Na de kezdjük az elején. A fontos felfedezést Harsányi Zsolt színész, rendező tette, aki szabadidejében kincskereséssel is foglalkozik, és körülbelül tíz nappal korábban bukkant rá a kincsre. Harsányi azonnal felvette a kapcsolatot Soós Zoltánnal, a Maros megyei múzeum igazgatójával, és már másnap beszolgáltatta a leletet az illetékeseknek.

Soós Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felmérhetetlen értékű lelet az első vizsgálatok alapján a klasszikus dák civilizáció korából származik, vagyis valamikor a kr. e. első évszázadból.

A kincs gyakorlatilag ezüst- és aranyékszerekből áll. Vannak köztük nyakékek, karperecek, függők, láncok, vagyis minden, amit a korabeli dák civilizáció ismert. Mivel a leletek közt fülbevalókat nem találtak, a szakemberek valószínűleg tartják, hogy az ékszerek egy rangos dák férfiú tulajdonát képezték.

A leleteket megtisztították, konzerválták, tekintettel arra, hogy a magas ezüsttartalmú (98 %) ékszerek igen törékenyek, és természetesen további szakvizsgálatoknak vetik majd alá.

Hirdetés