Nocsak: tényleg átadhatják az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszát idén

Maros megyében. Nem túl hosszú, de akkor is reménykeltő.
Hirdetés

Ha erdélyi autópálya-építésről van szó, akkor a nagyon kis jó híreknek is érdemes örülni. A Népújság most most jó hírt közölt, úgyhogy indulhat az örömködés: ha minden jól megy, várhatóan december folyamán tényleg átadhatják az észak-erdélyi autópálya Maros megyei szakaszának egy kis, 15 kilométeres részét a marosvásárhelyi repülőtéri körforgalomtól a radnóti csomópontig.

A lapnak Csongvay Attila, a sztráda egy 3,6 kilométeres szakaszát építő Geiger cég ügyvezető igazgatója beszélt a munkálatok állásáról. Eszerint az általuk épített, Marosugrától a radnóti csomópontig tartó 3,6 kilométeres rész már kész van, és hasonló fázisban van egy másik, a Strabag által épített, 10,4 kilométeres szakasz is.

A lapnak az ügyvezető igazgató elmondta, a Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti részt öt szakaszra osztották, az első szakasz a marosvásárhelyi bekötőúttól a Nyárádtő–Mikefalva közötti útig terjed, de itt még azt sem hirdették ki, hogy ki lesz a kivitelező. 

Ez után következik a két, már elkészült szakasz, majd Radnóttól Maroskecéig egy konzorcium, az Astaldi–Max Boegl 17,9 kilométeres szakaszon építi az autópályát, míg az ötödik, közel 15 kilométeres részen, Maroskece és Aranyosgyéres között a Straco kivitelezi. Előbbi 17,9, kilométeres szakaszon valahol 50-60 százaléknál, az utóbbi 15,6 kilométeres részen körülbelül 20 százaléknál tartanak. 

Reális esély van arra, hogy 2019 végére elkészül az Astaldi–Max Boegl szakasza, s 2020 végére meglesz a Stracoé is. Ekkorra a teljes autópálya-szakasz átadható lesz. 

Ha ez valóban így lesz, akkor már egész szép kis autópálya húzódik majd Erdély szívében, amelyen Kolozsvártól Marosvásárhelyi suhanhatunk majd.

Hirdetés

Üröm az örömben, hogy – mint arról mi is beszámoltunk – a Pro Infrastruktúra Egyesület szerint a radnóti csomópont megépítése, amelyhez egy, a 14A jelzésű főút és a vasútvonal fölött átívelő felüljáró is tartozik majd, nem készül el idén, mint ahogy az autópálya fel- és lehajtók sem.

Emellett „csak” a Kolozs megyei szakaszt kellene tovább építeni Bihar megyei felé, ahol a tervek szerint jövőre indulhat meg, illetve folytatódhat az építkezés az ottani három szakaszon.

Nem akarunk semmit elkiabálni, de a végén még tényleg lehet valami ebből a sztrádából.

Már csak az a kérdés, hogy Marosvásárhelytől Brassóig mikor kezdik el az építkezést.

 

Hirdetés