Beindult a PSD bosszúgépezete a szivárogtató oknyomozó portál megfélemlítésére

Az európai adatvédelmi törvény megszegése miatt 20 millió euróra büntetnék a Rise Projectet, ha nem adja ki a forrását.
Hirdetés

Rászállt a Liviu Dragnea és a Tel Drum piszkos ügyeit feltáró Rise Project oknyomozó portálra a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság (ANSPCP). A PSD holdudvarába tartozó George Bălăiți egy európai törvényre hivatkozva kéri, hogy az újságírók fedjék fel az úgynevezett #TeleormanLeaks forrását és az összes adatot, amit a nemrég előkerült bőrönd tartalmazott. Csütörtökön egy felszólítást küldtek a portálnak, melyben 20 millió euró büntetéssel fenyegették meg őket, amennyiben nem biztosítanak hozzáférést informatikai rendszereikhez. Tíz nap haladékot kaptak erre, minden nap késedelemért 3000 lej büntetést helyeztek kilátásba.

Az ANSPCP vezetője a Szenátus által kinevezett Ancuța Opre, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is nyomoz hivatali visszaélés miatt. A hivatalos felszólítást viszont George Bălăiți írta alá, aki korábban a PSD sajtószolgálatánál dolgozott, Ancuța Opre volt munkatársa volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóságnál, jelenleg pedig az ANSPCP ellenőrző testületének vezetője.

A felszólításban egyébként az idén májustól érvénybe lépő általános adatvédelmi rendeletre (General Data Protection Regulation, röviden GDPR) hivatkoznak, amit szerintük a portál megsértett, amikor személyes adatokat, fotókat, videókat közzé tett magánszemélyekről.

A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak. A Rise Project #TeleormanLeaks címmel kezdte feldolgozni, rendszerezni az elképesztő mennyiségű adatot, közzé tette a bűnszervezetként működő Tel Drum vezetőinek és alkalmazottainak személyes fotóit, üzenetváltásait, utazásaikról tanúskodó videofelvételeit.

Hirdetés