Pályára állva
béel
2018. november 7. szerda, 12:43
A képviselőház megszavazta, hogy meg kell építeni a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő sztrádát.

Éés megtörtént: a képviselőház szerdán végső döntést kimondó kamaraként elsöprő többséggel megszavazta, hogy ha a fene fenét eszik, akkor is meg kell építeni az Erdélyt Moldvával összekötő autópályát. 261 képviselő a projekt mellett voksolt, kettő ellene (lehet, hogy mellényomtak), öten pedig tartózkodtak.

A pártokon átívelő projektként, 70 honatya által beterjesztett tervezet értelmében a sztrádát – amelyet az úgynevezett centenárium őrületében fellengzősen Egyesülés-autópályának hívnak – a közlekedési tárcának kell megépíttetnie, és a törvény amellett, hogy leszögezi: a minisztériumnak az elfogadást követő 30 napon belül el kell indítania a sztrádaépítés folyamatát, arra is kötelezi a kormányt, hogy a projekt kivitelezésének időtartama alatt a közlekedési minisztérium igényei szerint minden évben különítse el a költségvetésben az építéshez szükséges összeget.

Mielőtt azonban már elkezdenék tervezni, hogy az észak-erdélyi, A3-as jelzésű autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó, és Hargita megyét is átszelő sztrádán száguldoznak majd, azért van egy rossz hírünk: azon túlmenően, hogy esetleg hitelből, esetleg állami és esetleg magánforrásból, azt nem írták bele, hogy konkrétan miből lesz rá pénz.

És hát a helyzet az, hogy a konkurencia is erős, a kormány ugyanis a Brassót Bákóval összekötő sztrádát építené meg szívesebben.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28790
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.