Perrel próbál funkcióban maradni a legfőbb ügyész

Megelégelte Augustin Lazăr az ellene bevetett óvodás cseleket.
Hirdetés
Bírósághoz fordult pénteken felmentése megakadályozása érdekében Augustin Lazăr legfőbb ügyész, akinek a leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy húszpontos „bűnlajstromra” hivatkozva múlt héten kezdeményezte az államfőnél.
 
A miniszter egyebek mellett akkor azt állította, hogy
  • Klaus Iohannis hiányos pályázat alapján nevezte ki 2016-ban legfőbb ügyésszé Lazărt,
  • ráadásul az államfőt is megpróbálta besározni, az sugallva, hogy az elnököt személyes érintettsége is befolyásolhatta a kinevezési rendelet aláírásakor.
Lazăr pályázati anyagában ugyanis a miniszter állítása szerint egy Iohannis elleni bűnvádi eljárás megszüntetését elrendelő ügyészségi határozat is szerepelt. A héten kiderült: az – államfőt személyesen is érintő – ügyiratot nem Augustin Lazăr, hanem egy volt kollégája és névrokona, Cristian Aurel Lazăr készítette, ráadásul semmi bizonyíték nincs arra, hogy annak másolata a pályázati dossziéban volt, amikor kinevezési előterjesztés az államfő elé került.
 

Amikor erre az alapvető tévedésre is fény derült, Toader miniszter megpróbálta az írnokokra kenni,

de ezt már a bírósági írnokok szervezete is kikérte magának. Nem írnokok állítják össze az ügyészségi vezetők szakmai vagy pályázati dossziéit, és egyáltalán: hagyják ki őket a miniszternek a vezető ügyészek ellen indított háborújából, kérte a szervezet.
 
A legfőbb ügyész pénteken előzetes panaszt emelt az igazságügyi minisztériumnál a menedzseri tevékenységét kifogásoló –szerinte megalapozatlan, hamis, a közvélemény manipulálását célzó – jelentés ellen, amelyre hivatkozva Toader a felmentését kezdeményezte. Ezzel egy időben a gyulafehérvári ítélőtáblától azt kérte, hogy függessze fel a felmentésére irányuló eljárást, amíg rendeződik jogvitája az igazságügyi minisztériummal.
 

Toader már a PSD-nek is kínos?

Az ellenzéki média szerint Toader a legfőbb ügyész és a jobboldali államfő ellen intézett támadással a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) jóindulatát próbálta megvásárolni, de szappanoperához hasonlító, hosszas és tudálékos médiaszereplései már a PSD számára is kínosakká váltak, és inkább arra szolgáltatnak kiváló ürügyet, hogy a küszöbön álló kormányátalakításnál őt is leváltsák. Az ellenzék legutóbbi bizalmatlansági indítványával szemben viszont a kormánytöbbség megvédte Toadert.
 
Az ellenzéki oldalon már nem maradt olyan politikai szereplő, aki ne szólította volna fel lemondásra Toadert. az ellenzéki pártok mellett Iohannis államfő ezt Kövesi és Lazăr felmentésének beindításakor is megtette, a héten Băsescu volt államfő, szenátor is a nyilvános bocsánatkérést vagy a lemondást ajánlotta a miniszternek.
 
Ma Raluca Prună volt igazságügyi miniszter kérte a lemondását, mivel egy egész országnak hazudott Augustin Lazăr kiválasztásának, kinevezésének a körülményeiről, amelyről most már a legfőbb ügyészség is bizonyította, hogy törvényes volt.
 

Hirdetés