Metrózni fogunk Kolozsváron

Messze még a fény a metróalagút végén, de a város hivatalosan is meghirdette a versenyt az előtanulmányra. Vonatozni addig is lehet.
Hirdetés
Kolozsvár megtette az első hivatalos lépést a metró kiépítéséhez – jelentette be Emil Boc polgármester. Ez még egy nagyon előzetes lépés: kiírták a versenytárgyalást egy esetleges metróvonalhoz készítendő előtanulmányra. Vagyis még nem is írták ki, csak feltöltötték a versenytárgyalások országos – SEAP névre hallgató – rendszerébe. A kiírást a rendszert felügyelő bizottságnak még jóvá kell hagynia.
 
A versenytárgyalást megnyerő cég kell majd elkészítse az előtanulmányt, amely megállapítja, hol futna a metróvonal, mekkorák lesznek megépítésének a költségei, azokat miből lehet fedezni, és mennyivel járuljanak hozzá azok a települések, amelyeket esetleg még érinteni fog. 
 
Az előtanulmány után rengeteg vita következik majd, szükség lesz egy hatástanulmányra is, és majd csak azután írhatják ki a versenytárgyalást a metróvonal kiépítésére. Vagyis addig sok-sok év telik majd el. Boc gyakran elmondja a rádióműsorokban, ahova meghívják, hogy becslések szerint Kolozsvár lakossága eléri a 800 ezret a következő egy-két évtizedben, ezért idejében meg kell tervezni, hogy fog majd közlekedni annyi ember.
 
A mai bejelentést a polgármester azzal tetézte, amit már szintén sokszor elmondott az elmúlt hónapokban, hogy a kolozsvári metrónak nem lesznek áramszedői, mint a bukarestinek, hanem akkumulátorok táplálják majd ezért szűkebb alagútban is futhat, és így olcsóbb lesz megépíteni. Naná, hogy már elkezdték cikizni a bukaresti metró fotóival, ahol persze szintén nem láthatók áramszedők.
 

Addig is, amíg majd pompásan metrózunk Kolozsváron,

a város beindította a tárgyalásokat azért, hogy mihamarabb elővárosi vonatokkal ingázhassunk, írja a Ziua de Cluj. Csütörtökön Gyalu, Szászfenes, Kisbács és Apahida polgármestereivel tárgyalt a városvezetés, később írhatják alá az együttműködési szerződést a Román Vasútvállattal, amely a síneket és az állomásépületek egy részét biztosítja.
 
Az eredeti elképzelés szerint a kolozsvári elővárosi vonatok Magyarnádason, Szucságon, Kisbácsban, a Tetarom I ipari parknál, a kolozsvári állomáson, a Clujana megállónál, a reptérnél, Apahidán, Zsukon és Válaszúton állnának meg, ehhez az infrastruktúra zöme már létezik. Távlati terv vágányokat építeni Szászfenes és Gyalu felé, illetve kiterjeszteni az elővárosi vonatok közlekedését Bánffyhunyadtól Szamosújvárig.
 
Kolozsvárt a környező alvóvárosaival jelenleg csak közúti közlekedés köti össze, amely naponta legalább két hatalmas dugót jelent a város összes kijáratánál. Ennek csökkentésére hivatott az a körgyűrű is, amelynek megvalósítási tanulmányára a városháza nem 25 éve, hanem tegnap kötötte meg végre a szerződést.

Hirdetés