hiánypótlás
fsandor
2018. október 31. szerda, 17:21
A PR-dumák szintjén persze már a huszonkettedikben van, de egy (fél) körgyűrű azért nem sci-fi.

Hát elkezdődött!

Emil Boc polgármester diadalmasan jelentette be a Facebook-oldalán, hogy végre Kolozsváron is beindul egy olyan nagyberuházás, amin a legtöbb erdélyi nagyváros (pl. Szeben, Nagyvárad) elég régóta túl van: elkezdődik a körgyűrű építése. Vagyis hát az építést megelőző előkészítési szakasz első részének a kezdete: szerdán ugyanis a városháza aláírta egy konzorciummal a szerződést a Kolozsvár úgynevezett metropolisz-körgyűrűje megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

És még mielőtt lelkesen tapsikolni kezdenénk, vessünk egy pillantást a térképre és nézzük is meg, miről is van szó. Hát arról, hogy tulajdonképpen nem is körgyűrű megvalósíthatóságát vizsgálja majd az egyébként magyarországi és romániai cégekből álló társulás (Transinvest Budapest kft., Specialterv Építőmérnöki kft., Explan kft., Cadsil kft.), amely megnyerte a városháza által kiírt tendert.

Egy 38 kilométeres szakaszról van szó, amely kelet-nyugat irányban, dél felé kanyarodva kikerüli a várost. Körgyűrűnek akkor lehetne nevezni, ha észak felé is körülvenné Kolozsvárt és azon a környéken is tehermentesítené a várost a szörnyű közúti forgalomtól.

A hír persze mindenképpen jó, kérdés, hogy a megvalósíthatósági tanulmány elkészítési szerződésének aláírásától mennyi időnek kell majd eltelnie, amíg az első tranzit-kamion végre nyugodtan poroszkálhat Nagyvárad irányából Nagybánya vagy Beszterce felé és fordítva, ahelyett hogy a kolozsvári utcákon színesítené a pokoli dugókat.

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯