hiánypótlás
fsandor
2018. október 31. szerda, 17:21
A PR-dumák szintjén persze már a huszonkettedikben van, de egy (fél) körgyűrű azért nem sci-fi.

Hát elkezdődött!

Emil Boc polgármester diadalmasan jelentette be a Facebook-oldalán, hogy végre Kolozsváron is beindul egy olyan nagyberuházás, amin a legtöbb erdélyi nagyváros (pl. Szeben, Nagyvárad) elég régóta túl van: elkezdődik a körgyűrű építése. Vagyis hát az építést megelőző előkészítési szakasz első részének a kezdete: szerdán ugyanis a városháza aláírta egy konzorciummal a szerződést a Kolozsvár úgynevezett metropolisz-körgyűrűje megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

És még mielőtt lelkesen tapsikolni kezdenénk, vessünk egy pillantást a térképre és nézzük is meg, miről is van szó. Hát arról, hogy tulajdonképpen nem is körgyűrű megvalósíthatóságát vizsgálja majd az egyébként magyarországi és romániai cégekből álló társulás (Transinvest Budapest kft., Specialterv Építőmérnöki kft., Explan kft., Cadsil kft.), amely megnyerte a városháza által kiírt tendert.

Egy 38 kilométeres szakaszról van szó, amely kelet-nyugat irányban, dél felé kanyarodva kikerüli a várost. Körgyűrűnek akkor lehetne nevezni, ha észak felé is körülvenné Kolozsvárt és azon a környéken is tehermentesítené a várost a szörnyű közúti forgalomtól.

A hír persze mindenképpen jó, kérdés, hogy a megvalósíthatósági tanulmány elkészítési szerződésének aláírásától mennyi időnek kell majd eltelnie, amíg az első tranzit-kamion végre nyugodtan poroszkálhat Nagyvárad irányából Nagybánya vagy Beszterce felé és fordítva, ahelyett hogy a kolozsvári utcákon színesítené a pokoli dugókat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28703
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.