Dőzs: mostantól fejenként napi húsz lej is juthat élelemre a romániai leprásoknak!

A kormány nagylelkű gesztusa nyomán beköszönt a jólét Európa utolsó lepratelepén.
Hirdetés

Hihetetlen lépésre szánta el magát a román kormány: megduplázza az ország egyetlen leprakórházában – az Európa utolsó lepratelepeként is emlegetett, a Tulcea megyei Isacceához tartozó Tichilești-en található intézményben – kezelt betegek napi élelmiszer-fejadagjára szánt összeget.

Mielőtt bárkinek a szeme előtt roskadásig rakott asztalok képe merülne föl, gyorsan jeleznénk, hogy az összeg jelenleg 11 lej.

A kabinet nagylelkűsége pedig annak tudható be, hogy a kórház menedzsere szeptember végén az egyik közösségi oldalon kereste meg a dobrudzsai kistermelőket, télre savanyúságként eltehető zöldséget kérve a kórházban ápolt betegek számára.

A felhívásra rengetegen jelentkeztek adománnyal, így a betegek ellátása ezen a téren biztosított.

A menedzser jelezte: annyira azért nem borzasztó a helyzet, a betegek nagyjából mindent megkapnak, amire szükségük van, de azért néhány friss zöldség jól jön az étrendjük kiegészítésére.

Hirdetés

Mint kifejtette, az igazi segítség az lenne, ha végre felújítanák a leromlott állagú kórházat, illetve ha bővítenék a személyzetet, mivel nagyon kevesen, összesen húszan vannak.

Mivel az ügy országos visszhangot kapott, Sorina Pintea egészségügy-miniszter már akkor jelezte, hogy rendeletet dolgoznak ki az élelmiszer-fejadagra szánt összeg emeléséről. 

A kormány aztán szerdai ülésén lépett is: amint azt Viorica Dăncilă közölte, ezentúl „szinte megkétszereződik” az összeg, amiből a kórházban egy beteg napi élelmiszer-adagját beszerzik. Mint mondta, méltó életkörülményeket szeretnének a páciensek számára biztosítani, hiszen a kórház az otthonuk.

A kórházban egyébként jelenleg tíz beteget ápolnak, a legfiatalabb 50, a legidősebb 90 éves.

 

Hirdetés