Végre az ügyészek is górcső alá veszik a kórházon belüli fertőzéseket

Azoknál a kórházaknál vizsgálódnak, amelyek a Colectiv-tűz sérültjeit kezelték.
Hirdetés
Ellenőrzéseket végeznek azoknál a kórházaknál, ahol a három évvel ezelőtti tragédia, a Colectiv-tűz sérültjeit kezelték – jelentette be a főügyészség szerda este. A Colectiv klubban keletkezett tűznek 65 áldozata volt, akik közül 27-en haltak meg a helyszínen, több mint harmincan napokkal, sőt hetekkel a tűzeset után, többségük kórházon belüli fertőzésben.
 
Az ügyészek azt vizsgálják a Colectiv-ügyről leválasztott, külön nyomozásban, hogy 
 

a kórházak betartották-e a kórházon belüli fertőzések felügyeletére, megelőzésére és visszaszorítására kidolgozott eljárásokat. 

 
Jelenleg 81 törvényszéki orvosszakértői jelentés következtetéseit elemzik, és sértett félként több személyt is kihallgattak annak megállapítása érdekében, hogy a kórházi személyzet megsértette-e az orvosi ellátás szabályait, és származhatott-e ebből kórházon belüli fertőzés.
 
Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés, hivatali visszaélés, szolgálati hanyagság gyanújával vizsgálják
  • a hatóságok fellépését és a sérültek orvosi ellátását a tűzeset helyszínén,
  • a lehetséges kórházon belüli fertőzések körülményeit
  • és azoknak a közalkalmazottaknak a cselekedeteit, illetve mulasztásait, akik arról döntöttek, hogy küldjék-e külföldi kórházakba a tűzeset sérültjeit.
A 2015. október 30-án éjjel bekövetkezett tragédia utáni napokban úgy Victor Ponta miniszterelnök, mint Nicolae Bănicioiu egészégügyi miniszter azzal nyugtatta meg a közvéleményt és a több mint 200 sérültet, hogy a romániai egészségügyi intézmények jól felszereltek, olyan és elégséges orvosi személyzettel és berendezésekkel rendelkeznek, amellyel a tragédia összes sérültjét megfelelően el tudják látni, és senkit sem szükséges külföldi ellátásra küldeni. 
 
A tragédia másnapján nagyon sok európai ország felajánlotta segítségét a sérültek ellátásában, ezzel azonban a román fél csak hetekkel később élt. Azóta Ponta és Bănicioiu is megváltoztatta a véleményét, az országban szerintük sem uralkodtak akkor olyan feltételek, hogy a sérülteket biztonságosan el tudták volna látni.

Hirdetés