Lármafákkal és imával az autonómiáért – vajon sikerül-e tűzbe hoznia a székelyeket az SZNT-nek?

Őrtüzekkel üzennek vasárnap a székelyföldi települések. Remélhetőleg nem csak egymásnak.
Hirdetés

Több tucat székelyföldi település csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idei lármafaállító akciójához és folyamatosan bővül a résztvevők sora. Az évek óta megszervezett, egyes helyeken hagyománnyá vált akcióval a szervezet a székelyföldi autonómiastatútum mögött álló közösség erőt igyekszik felmutatni – több-kevesebb sikerrel. Mintegy bebizonyítani a törvénytervezetet elkaszáló bukaresti döntéshozóknak: nem csak a politikusok akarják az autonómiát, hanem a nép is.

Vasárnap 17.30 órától tehát ismét több tucat székelyföldi település határában gyulladnak ki az őrtüzek, a falvak, községek mellett a városok – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Marosvásárhely – lakossága is részt vesz a figyelemfelkeltő akcióban. Erre az SZNT kérésének eleget téve közösségi jelképekkel, székely zászlókkal és más nemzeti szimbólumokkal érkeznek majd a résztvevők. Az eddig csatlakozott települések listája itt látható:

Ahol nincs lehetőség máglyarakásra, ott ablakba tett égő gyertyával üzenjenek,

kérte továbbá a szervezet. Az SZNT azt szeretné, ha a Székely Autonómia Napja valóságos ünnep lenne, ezért helyenként kulturális műsorra, közös imára is sor kerül. Az SZNT felhívásában ugyanis arra is kérte a magyar közösségeket: imádkozzanak a székely autonómiatörekvések sikeréért.

A vasárnapi akció egyébként a november 18-án, Sepsiszentgyörgyön tartandó Székely Nagygyűlés előjátéka, melyre minden székelyföldi – és nem csak – településről várnak küldötteket, már több helység is jelezte, hogy buszokat indít az eseményre. Az SZNT azt szeretné, ha ez az öt évvel ezelőtti Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló méretű és kaliberű rendezvény lenne.

A centenárium jegyében szervezendő székely gyűlésen olyan kényes témák kerülnek szóba, mint a visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a bekebelezett Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vagy a szintén vásárhelyi római katolikus gimnázium ügye. Az esemény kissé egyhangú, de annál fennköltebb felhívása itt látható:

Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi gyűléssel Nyugatnak, de főleg Bukarestnek üzenne az SZNT.

Utóbbinak azt, hogy annak ellenére nem mondanak le Székelyföld autonómiájáról, hogy a román parlament idén májusban elkaszálta az erre kidolgozott törvényjavaslatukat. A képviselőház tavaly decemberben, az azt végső házként tárgyaló szenátus idén májusban söpörte le az asztalról a Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot Székelyföld területi autonómiájáról.

Igaz, az SZNT-t nem hatotta meg az elutasítás, Izsák Balázs, a szervezet elnöke bejelentette, az autonómstatútum-tervezet negyedik parlamenti beterjesztésére készülnek. Kulcsár-Terza József pedig azt ígérte: más eszközökkel folytatja a helyzetteremtő politikai küzdelmet. Első lépésként levélben kért segítséget az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország bukaresti nagykövetétől.

A székelyföldi területi autonómia támogatására szeptember elején aláírásgyűjtés is indult, igaz, a petíciót eddig csupán 2400-an írták alá. ITT lehet pótolni a mulasztást.

Hirdetés