B terv: a nagyhatalmakhoz fordul autonómiaügyben Kulcsár-Terza József

A sepsiszentgyörgyi képviselő levélben kért segítséget az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Olaszország bukaresti nagykövetétől.
Hirdetés
Az autonómiastatútumot tavaly decemberben egyéni kezdeményezésként iktató polgári párti (MPP-s) politikus korábbi ígérete szerint folytatja a helyzetteremtő politikai küzdelmet Székelyföld önrendelkezéséért, ezúttal más eszközökkel.
 
Miután a parlament mindkét háza lesöpörte az asztalról a törvénytervezetet, Kulcsár-Terza József most úgy döntött, hogy a nagyhatalmak bukaresti külképviseleteitől kér támogatást a Székelyföld területi autonómiájáról szóló párbeszéd előmozdításához. Kezdeményezéséről kedden telefonon tájékoztatta az MTI-t.
 
A nagyköveteknek küldött levelében kifejtette, az az európai mintákon és gyakorlaton alapul, nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, sem a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, hanem a szubszidiaritás elvének megfelelően rendezné az őshonos lakosság helyzetét, és elfogadása hozzájárulna Románia és a Balkán stabilitásához.
 
„Tudatában vagyok annak, hogy sem a román politikai elit, sem a román közvélemény – a sorozatos félretájékoztatás, az autonómia minden formájának elutasítását szolgáló dezinformációk, az ebből fakadó félelem miatt – nincs felkészülve arra, hogy a kérdést érvekre alapozott vita keretében tárgyaljuk meg. Ezért arra kérem Önöket, hogy diplomáciai eszközökkel segítsék a konstruktív párbeszéd megkezdését, hassanak oda, hogy a jogszerű, egy közösség akaratát kifejező kezdeményezésünk megtörje az elutasítás jegét” – írta a hat romániai nagykövetnek az RMDSZ listáján mandátumot szerzett politikus.
 
Kulcsár-Terza József szerint a téma „melegen tartása”, a székelység közösségi akaratának tudatosítása érdekében szükségesnek tartja, hogy az erdélyi magyar politikai alakulatok legkésőbb jövőre ismét megpróbálkozzanak a Székelyföld autonómiastatútumának parlamenti elfogadtatásával, az autonómiaküzdelem következő lépéseiről pedig még a nyáron egyeztessenek egymással, illetve a Székely Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal.

 

Hirdetés