Emil Boc büszkén hirdeti: elkapták az egyik kolozsvári graffitirémet!

Jól meg is büntették. Csak a graffitik nem hajlandók eltakarodni az épületek falairól.
Hirdetés

Épp a minap írtunk arról, milyen szépen fest a kincses város egyik műemléképületének homlokzata, a nagy felújítási láz közepette.

Erre kedden Emil Boc lelkendezve posztolta Facebook-oldalán (lásd alább), hogy a rend éber őrei lefüleltek egy veszélyes graffitist, bizonyos M. P. S.-t (apahidai lakos), aki arra vetemedett, hogy a történelmi városközpont egyik frissen felújított homlokzatát bemázolja. Itt sietünk megjegyezni, hogy korábbi cikkünk és Kolozsvár multikulti polgármesterének keddi bejegyzése közt valószínűleg nincs ok-okozati összefüggés. Nem gondoljuk ugyanis, hogy Boc úr hű olvasója portálunknak.

A fülön csípett graffitisre visszatérve: az illetőt jól megbüntették (a maximális, 2500 lejes pénzbírságot rótták ki rá), továbbá bűnügyi feljelentést tettek ellene, rongálás miatt.

De tovább is van: Boc úr ezennel javasolja, hogy a graffitizésért kiszabható bírság értékét (eddig 1000–2500 lej) emeljék csak meg 5000–10 000 lejre, hadd rémüljenek meg az összegtől jobban a vandálok. Ehhez persze módosítani kell a vonatkozó törvénybetűt, tehát még bele fog telni valamennyi időbe, amíg a graffitisek igazán a gatyájukba rottyintanak.

Addig is, van pár kérdésünk (reméljük, nem költőiek). Egy mázolót elkaptak, de hányból is? És ha elkapják őket, hogy is fogják belőlük kiverni a 10 000 lejt? Tekintettel arra, hogy általában nem dúsgazdag cégvezetők, politikusok, egyetemi rektorok az elkövetők. És végül, de egyáltalán nem utolsósorban: ha már a tisztelt polgármesteri hivatal a lakossággal fizetteti ki a történelmi városközpont lakóházainak homlokzat-felújítását, hogy képzelik el a falmázolás esetleges megelőzését? Azt is a lakókkal fogják kifizettetni, utólag? Vagy esetleg van valamilyen kreatív, kultfővárosi rangú ötletük?

Hirdetés

Amíg az esetleges válaszokon töpreng, kedves Olvasó, csodálja meg nyugodtan az ártalmatlanná tett kolozsvári graffitirém remek alkotásait:

 

Hirdetés