Nesztek, Kincses!
Jean St'Ay
2018. október 22. hétfő, 13:03
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?

Ez itt Kolozsvár. Tudják, a Kincses. A multikulti. A mindenféle főváros. Az erdélyi kultúra vezérhajója. Közelebbről: az Óvár. Még közelebbről: a Vár utca 8. Régebb Kisbúza utca 8. Románul Fortăreței 8. És igen, mindenki büszke erre az épületre. Mert, ugye, itt alapította Szábel Boldizsár uram 1815-ben az ő kis kórházát. (Aki további részletekre kíváncsi, itt olvashat értő szöveget, Murádin János Kristóf tollából.) Amint arról a homlokzaton elhelyezett emléktábla is megemlékezik. Eszerint: SZÁBEL BOLDIZSÁR ISTENES ALAPITVÁNYI VÉG RENDELÉSE SZERINT MARADIKAI ÁLTAL HAT SZEGÉNY EL AGGOT FÉRFIAK ÁPOLÁSARA 1815-BE LÉTRE HOZATATT KÓRHÁZ. UJBÓL ÉPITTETETT FIA SZÁBEL MENYHÁRD GYÁMNOKSÁGA ALATT ÉS KÖLTSÉGÉN 1844-BEN.

Alatta, az épület homlokzati falán egészen másról emlékeznek meg, egészen mások. Mit mondjunk, egészen dekoratív. Hát így állunk a városközpont műemlékeinek harcos védelmével.


Fotók: Szántai János.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.