Újból fizetik a magyar tanítóknak a plusz órákat

Egy hónapnyi munkába került, hogy az oktatási minisztérium visszatérjen a normalitáshoz.
Hirdetés

Aláírta hétfő este az ideiglenes tanügyminiszter, Rovana Plumb azt a miniszteri rendeletet, amellyel eltörölték elődjének a kisebbségi elemikben tanítókat diszkrimináló rendelkezését – derül ki az RMDSZ közleményéből. A ma elfogadott rendelet értelmében újból kifizetik a magyar tanítóknak a plusz órákat.

Valentin Popa még júliusban vonta meg azt a többletjuttatást a kisebbségi elemi osztályokat tanítóktól, amelyet azok a román nyelv oktatását jelentő plusz órákért kaptak, de a rendelkezésre csak október elején derült fény. Nem sokkal később az Országos Diszkriminációellenes Tanács is megállapította róla, hogy sérti az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét.

A rendelet módosítását és a túlbürokratizált órabér-rendszer egyszerűsítését az RMDSZ-nek a minisztériumban, a parlamentben és más intézményekben dolgozó szakembereinek közös munkájával sikerült elérni, mondta el Szabó Ödön.

A magyar és más nemzetiségi tanítókat diszkrimináló rendelet tulajdonképpen előkészítette azt a botrányt, amelybe Valentin Popa végül belebukott. Júliusban megvonta a romántanításért járó plusz pénzt a kisebbségi tanítóktól, szeptemberben pedig, tanévkezdés előtt tíz nappal megvonta azt a jogukat, hogy oktathassák a román nyelvet a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban. Mivel ez a rendelkezése nemcsak megalázó, hanem mélységesen szakmaiatlan is volt, mégsem volt hajlandó visszavonni, ezért az RMDSZ nyomására a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke lemondatta Popát a tanügyminiszteri tisztségről.

Hirdetés