Nem eszik olyan forrón az esküvői adócsalást

A pénzügyminiszter bírálta a fináncokat, hogy most szállnak rá a friss házasokra.
Hirdetés

Nem most kellett volna elkezdenie levadászni az esküvőikkel adót csaló, már nem is annyira friss házasokat az országos adóhivatalnak, nyilatkozta ma Tulceán Eugen Teodorovici.

A pénzügyminiszter rendesen odamondott az adóhivatalnak, szavaiból némi sértettség is kiérezhető azért, mert az ANAF nem egyeztetett vele mint illetékes tárcavezetővel, hogy a friss házasokon készül leverni azt, ha a lagzira szerződtetett szolgáltatók (fotós, videós, zenész, stb.) nem fizetik ki a bevételüket terhelő adókat.

A fináncok ugyanis űrlapokat küldözgetnek a fiatal házasoknak, hogy árulják el, milyen szolgáltatókkal emelték a ceremónia fényét, és tüntessék fel az érintett egyéni vállalkozók, illetve cégek nevét, valamint az elérhetőségüket. Hogy rögtön bele is verjék a frászt az ifjú párba, azt is megjegyzik az űrlapon, hogy hamis válaszokat a büntetőtörvénykönyv vonatkozó cikkelye alapján „honorálják”, a válaszadás elmulasztása pedig 2000-től 2500 lejig terjedő bírságot von maga után.

Egy ilyen típusú fellépés előtt még sok más dolga lett volna az ANAF-nak, mondta a miniszter. Teodorovici szerint az esküvői bevételeket nem így és nem most kellett volna kezdeni megadóztatni. Azért is bírálta az ANAF-ot, hogy az csak most, közel öt évvel az intézkedés alapjául szolgáló törvény életbe lépése után kezdett akciózni. Szerinte azért most, mert a törvény öt évben határozza meg az ilyen jellegű bűncselekmények elévülési idejét. Ha tíz év lett volna az elévülési idő, akkor az ANAF tíz év múlva lépett volna, szúrt oda a miniszter.

Mi több, kezdeményezni fogja, hogy az illető törvényben az elévülési időt két évre csökkentsék, hogy az adóhatóság ne öt, hanem már két éven belül lépjen.

Hirdetés