Cotroceni-be rendeli a pártokat Iohannis

Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Hirdetés

Konzultációra hívja jövő héten a parlamenti pártokat Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotába, tudta meg a Mediafax hírügynökség politikai forrásokból. A konzultációk apropója a Velencei Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése a büntető törvénykönyv, a büntető perrendtartás és a három igazságügyi törvény azon módosításairól, amelyeket a parlament pár hónapja futószalagon szavazott meg előbb a Iordache-bizottságban, majd a plénumban.

A Velencei Bizottság még vizsgálta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel Tudorel Toader igazságügyi miniszter meggyorsítaná egyes módosítások gyakorlatba ültetését, de az államfő ezzel együtt is 

lemondásra szólította fel ma a minisztert, aki ezt kategorikusan visszautasította.

A Velencei Bizottság mint az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széleskörű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel – írja az MTI.

A szakemberek aláhúzták, hogy ugyan a közbeszédben elsősorban a korrupcióellenes harc gyengítését emelik ki, a jogszabályoknak ennél jóval szélesebb körű hatásai lennének: a reformok más súlyos bűnügyek esetén is komolyan visszavetnék az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát a nyomozás, a vádemelés és az ítélkezés terén. Bírálták emellett azt is, hogy 

a román hatóságok túl gyorsan és nem elég átlátható módon fogadták el a módosításokat.

A Velencei Bizottság emellett néhány módosítással jóváhagyta a júliusban elfogadott előzetes véleményét az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosításáról. Az immár végleges állásfoglalás szerint ezek a jogszabályok hátrányosan érintik az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, negatív hatásuk van a korrupcióellenes küzdelemre.

Hirdetés

A hazai alkotmánybíróság múlt pénteken kimondta, hogy a parlament által elfogadott új Betk. több mint hatvan cikke alaptörvénybe ütközik. A taláros testület a Btk. módosítását is vizsgálni fogja, állítólag még ebben a hónapban.

 

Hirdetés