Romániában már a községi legelőn is repülőtér épül

Mert lehet! – állítja egy Vâlcea megyei község polgármestere.
Hirdetés

És ezt be is bizonyította: a Râmnicu Vâlceától mindössze öt kilométerre található Budeşti község kétségkívül a legfejlettebb a megyében. 80 hektáron elterülő ipari parkjával a régió legnagyobb ipari központja, az itt székelő cégek által befizetett adóból évente félmillió euró folyik be a községkasszába. A pénzt a község fejlesztésére fordítják, ebből állták például a víz- és csatornahálózat kiépítését.

A két éve létrehozott ipari parkban mintegy száz cég telepedett le, akik mintegy 3000 alkalmazottat foglalkoztatnak, többnyire helyieket. A létesítménynek köszönhető, hogy a községben ismeretlen a munkanélküliség fogalma és a fiatalságnak nem kell külföldön keresnie a megélhetést, állítják a helybéliek.

Ion Vlădulescu polgármester a cégek jelenlétének jótékony hatását látva eldöntötte, hogy még több befektetőt vonz a községbe. Ennek érdekében pedig újabb beruházással próbál az üzletemberek kedvében járni: repülőteret épít számukra a községi legelőn. A 600 méter hosszú kifutópályán helikopterek és kisrepülőgépek landolhatnak majd, de az elöljáró szerint szükség esetén a SMURD mentőhelikoptere is használhatja.

Az üzletemberek el vannak ragadtatva az ötlettől, úgy vélik, innen akár Bukarestbe is elrepülhetnek, megspórolva ezáltal a négyórás autóutat. A reptér terve februárra készül el, ekkor derül ki az is, hogy mennyibe kerül a létesítmény, amelyet teljes egészében a helyi büdzséből állnak.

Hirdetés