Nagyon úgy néz ki, nem lesz székely kisebbség Magyarországon

Várható volt az Országgyűlés igazsgügyi bizottságának a javaslata.
Hirdetés

A parlament igazságügyi bizottsága olyan határozati javaslatokat készül az Országgyűlés elé terjeszteni, amelyek sem a székelyek, sem az oroszok hivatalos kisebbséggé válását nem támogatják – írja az Azonnali.hu portál. A bizottság mindkét indoklást a Magyar Tudományos Akadémiára (MTA) hivatkozva alapozta meg, miszerint a székelyeket nem javasolnák kisebbségnek, mert a magyar nemzet részét képezik, míg az oroszokat azért nem, mert az akadémia szerint nincsenek száz éve Magyarországon.

Magyarországon jelenleg tizenhárom törvényben elismert nemzetiség él: a cigányok, a németek, a szlovákok, a horvátok, az ukránok, a románok, a ruszinok, a szerbek, a szlovének, a lengyelek, a görögök, a bolgárok és az örmények.

Mint megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) idén júliusban elfogadta a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló, a választópolgári kezdeményezésre összegyűlt aláírások ellenőrzéséről szóló jelentést. A kezdeményezést 1022-en támogatták érvényesen. A Székelyek Világszövetsége nevű szervezet korábban közölte, hogy a beadvány célja  hogy a székelységet a hatályos magyar jogszabályok szerinti nemzetiségként bejegyezzék, és ezáltal jelenlétét kimutathatóvá tegyék Magyarországon. Ez nem jelenti azt, hogy változik a székelyek nemzettudata, vagy az összmagyarsághoz való viszonya – fogalmaztak.

Az erdélyi magyar politikai szervezetek egyébként az első pillanattól elítélték a székelyek magyarországi honos nemzetiségként való elismertetésének szándékát.

 

Hirdetés