Illusztráció | A kép forrása a Medveles Erdélyben-Gyergyószentmiklóson Facebook-oldal

Macit fogtak a Medve-tónál

Gondoskodtak róla, hogy ne legyen jó emléke az emberekről.
Hirdetés

Befogtak egy medvebocsot a hét elején a szovátai Medve-tó partján lévő erdőben a Milvus és a Vets4Wild egyesületek szakemberei – írja a Székelyhon portál. Azt, hogy medve kószál a tó melletti erdőben, a lakosok és turisták is jelezték, így a Marosszéki Magánerdészet civil szervezetek szakembereinek segítségét kérte, hogy befogják és elköltöztessék az állatot.

A hároméves medvebocsot nemcsak befogták, mondta a Milvus szakembere, Domokos Csaba a Székelyhonnak, hanem altatás előtt az állat számára kellemetlen sprével fújták be, hogy rossz élménye legyen a találkozás emberekkel, és később se menjen lakott terület közelébe. Altatás után olyan helyre szállították, amely messze van a lakott területektől, és van ott számára elegendő élelem.

Maros megyében annak ellenére, hogy idén elszaporodtak a medvetámadások, nem sietik el a veszélyesnek nyilvánított medvék kilövését. Idén a megyében 15 kilövési engedélyt kaptak, ebből négyet használtak fel, tudatja a Székelyhon. Nemrég  Görgényhodákon egy házaspárt saját portáján támadott meg a nagyvad, Tokában pedig egy nőt sebesített meg olyan súlyosan, hogy amputálni kellett a bal lábát. 

Maros megyében az elmúlt évben százhat medve kilövését kérték a szaktárcától a vadásztársaságok által benyújtott jelentések alapján. A veszélyesnek ítélt medvék kilövésére adott engedély nem határidős, a szakminisztérium nem is kéri számon, ha a vadásztársaságok nem használják fel a kilövési engedélyeket.

Hirdetés