Leszedte a keresztvizet Bukarestről az Európai Bizottság alelnöke

Frans Timmermans az igazságügyi törvények módosítása miatt bírósággal fenyegeti Bukarestet.
Hirdetés

Alaposan leszedte a keresztvizet a román kormányról Frans Timmermans, az Európai Bizottsát (EB) első alelnöke, aki figyelmeztette Bukarestet:  az EB bíróság elé idézi Romániát, ha az  megsérti az uniós normákat.

Timmermans az igazságügyi törvények módosítása kapcsán hétfőn este a Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) ülésén keménykedett, amelyen a jogállamiság romániai helyzetéről tárgyaltak.

Az uniós főmufti szerint aggodalmat váltott ki Romániában, hogy

az igazságügyi módosítások alááshatják a korrupció leküzdése és az igazságszolgáltatás függetlensége terén elért eredményeket,

az Európai Bizottság pedig számos ilyen aggodalommal egyetért. Emlékeztetett: a változtatásokat mind romániai, mind külföldi intézmények részéről számos bírálat érte.

Az alelnök szerint az igazságügyi törvények nagyon fontosak, hiszen ezek teszik lehetővé, hogy az ügyészek nyomozhassanak, a bírák pedig ítélkezhessenek a nagykorrupciós ügyekben.

Timmermans figyelmeztetett: az igazságszolgáltatás függetlensége és az, hogy képes legyen leküzdeni a korrupciót, alapvető fontossággal bír, az ország pedig jelentős előrelépést ért el mindkét téren, ám most fennáll a veszély, hogy visszafordul a folyamat, ez pedig egyaránt negatív hatással lenne a romániai demokrácia helyzetére és az ország megítélésére.

„A romániai helyzet romlott”

– összegezte a helyzetet Timmermans, aki szerint tragikus lenne, ha az ország most visszafordulna a megtett úton.

Hirdetés

Timmermans beszólt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltása miatt is, és aggodalmát fejezte ki, amiért Tudorel Toader igazságügy-miniszter ugyanúgy kezdeményezte a legfőbb ügyész szakmai tevékenységének átvilágítását, ahogy azt Kövesi menesztését megelőzően tette.

Hozzászólt az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetéshez is, mondván: a résztvevők nem nevezhetők huligánnak, mivel a felvételek alapján békésnek tűntek. 

A család meghatározásáról szóló, az azonos neműek közötti házasság megtiltásának céljával kiírt népszavazásról elmondta: az EU nem rendelkezik hatáskörökkel a témában, ám hozzátette, nem szeretné, hogy azon családi értékeket, amelyekben hisz, a homofóbia igazolását szolgáló érvként használják.

A LIBE után szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén is vitanap lesz a romániai jogállamiságról.

Hirdetés