Nyugdíjreform a köbön: a rendőrkutyák már nyugodt öregkor elé nézhetnek

Sínen a karhatalmi szervek állatainak öregkori illetményét szabályozó törvény.
Hirdetés

A nyugdíjrendszer minden állam számára az egyik legkeményebb diót jelenti, pláne akkor, ha a társadalom aktív részének aránya egyrészt a csökkenő születésszám, másrészt a masszív elvándorlás következtében egyre csökken, miközben az általuk eltartandó nyugdíjasok száma nő.

Romániában viszont a felelősségteljes, gondoskodó politikai osztály igyekszik olyan feltételeket teremteni, amelyek minden nyugdíjas számára optimális életkörülményeket biztosítanak.

Már ha az illető kutya vagy ló.

A szenátus olyan törvénytervezetet szavazott meg első kamaraként, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) gazdasági ügyekkel foglalkozó politikusa, Florin Cîţu dolgozott ki, és amely havi 300 lejes nyugdíjat biztosítana minden, a karhatalmi vagy a védelmi szervek állományából nyugdíjazott állat számára.

A tervezetről a képviselőháznak is szavaznia kell, ez a kamara mondja ki a végső döntést, de a jelek szerint pártok fölötti egyetértés van a kérdésben.

Az összeget nem személyesen kapják majd meg a jogosultak, hanem azoknak a személyeknek utalják át, akik örökbe fogadták őket.

A tervezet a rendőrség, a csendőrség, a védelmi minisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a határrendészet, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) valamint a vámhatóság állományából nyugdíjazott állatokra vonatkozik, akár a nyugdíjkorhatár elérése, akár betegség miatt kellett visszavonulniuk.

Hirdetés

Az érintett állatok ingyen örökbe fogadhatóak lesznek, ennek megkönnyítése érdekében létrehoznak egy közös honlapot, amelyen a nyugdíjazott ebek adatait tüntetik majd fel.

A szükséges összeg évi mintegy 80 000 euró, ugyanis átlagosan száz kutya és ló vonul nyugdíjba évente.

A hatályos törvény értelmében egy állat szolgálati ideje 8-10 év, ezt követően vagy elaltatják őket, vagy menhelyre kerülnek, már ha valaki nem fogadja örökbe őket.

A törvénytervezet kidolgozója szerint elsősorban polgári kötelesség a román állam szolgálatában eltöltött kimerítő pályafutás után az élethez és a megfelelő lakhatási és élelmezési körülményekhez való jogot biztosítani a nyugalmazott állatok számára.

Mit is mondhatnánk: ezúton tolmácsoljuk elismerésünket a parlamenti pártoknak, amiért sikerült megbirkózniuk a nyugdíjreform legfontosabb és legnehezebb elemével.

Hirdetés