Vége a káosznak: a kormány eltörölte a kisebbségi elemi oktatást felborító cikkelyt

Rögtön azután, hogy a rendelet ötletgazdája is lemondott miniszteri tisztségéről.
Hirdetés

Amint az várható volt az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közti egyeztetések után, a kormány csütörtöki ülésén törölte az augusztus végi sürgősségi kormányrendeletnek azt a cikkelyét, amellyel az oktatási tárca kivette a román nyelv oktatását az elemi osztályokat tanítók kezéből. A kabinet döntése értelmében újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet – közölte csütörtök délután az RMDSZ sajtóosztálya.

A románoktatásos előírást hatálytalanító sürgősségi rendeletet a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a döntést úgy értékelte, a kormány elfogadta a magyar gyermekek és szülők, a szakma, valamint az RMDSZ érveit, és megértette: Valentin Popa tanügyminiszter lépése szakmailag megalapozatlan és meggondolatlan volt.

Működött a stratégia

Az RMDSZ elnöke egyébként korábban Liviu Dragneával, a PSD elnökével tárgyalt a témában, aki megoldást ígért. Dragnea a csütörtöki kormányülés előtt perzsára is hívta a kifogásolt rendelet ötletgazdáját, Valentin Popát, aki délben le is mondott a tisztségéről.

Popa később azt nyilatkozta, azért távozik a tisztségéből, mert nem értett egyet az RMDSZ követelésével, hogy vonják vissza az említett cikkelyt. Valentin Popa egyébként az Agerpresnek adott nyilatkozatában arra is kitért, hogy amikor a tanévnyitó alkalmával Csíkszeredában járt, megpróbált románul társalogni az ötödikes és hatodikos magyar diákokkal, de nem jött össze neki. „Távozásomkor a köszönésemet sem értették, csak a tanárnőjük szavait tudták megismételni” – jegyezte meg. 

A káosz vége

Hirdetés

„Az oktatási tárca vezetője az egyedüli jó döntést hozta meg ma azzal, hogy lemondott” – kommentálta a döntést Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint Popának vállalnia kellett a következményét „meggondolatlan, szakmailag megalapozatlan lépésének, amellyel zavart okozott több tízezer diák, pedagógus és szülő életében”.

Az elmúlt időszakban rendszeresen írtunk arról, hogy a gyermekek szempontjából káros, a kisebbségi tanítók számára megalázó, az oktatási rendszerben jelenleg alkalmazhatatlan rendelet ellen szinte folyamatos volt a tiltakozás az elmúlt hónapban. A petíciókban, szakmai és szülői állásfoglalásokban, kisebb utcai megmozdulásokon egy ideje már nemcsak a rendelet visszavonását, hanem annak késlekedése miatt a miniszter lemondását is kérték.

Hirdetés