A románoktatásba bukott bele a tanügyminiszter

Merthogy Valentin Popa ma délben lemondott, miután tárgyalt Liviu Dragneával a parlamentben.
Hirdetés

Lemondott Valentin Popa az oktatási miniszteri tisztségről, miután csütörtök délben megbeszélést folytatott pártelnökével, Liviu Dragneával a parlament épületében.

A miniszter lemondását a román hírügynökségek is annak tudják be, hogy az RMDSZ kvázi kizsarolta azzal, hogy a parlamenti együttműködés semmilyen más pontjáról nem hajlandó tárgyalni a PSD-vel, amíg a kormány nem vonja vissza az augusztus végi sürgősségi kormányrendeletnek azt a cikkelyét, amellyel a miniszter kivette a románoktatást az elemi osztályokat tanítók kezéből. Pontosabban a nem román tannyelvű osztályokban oktató tanítókéból, akiket román szaktanárokkal akart helyettesíteni.

A gyermekek szempontjából káros, a kisebbségi tanítók számára megalázó, az oktatási rendszerben jelenleg alkalmazhatatlan rendelet ellen egy hónapja szinte folyamatos a tiltakozás. A petíciókban, szakmai és szülői állásfoglalásokban, kisebb utcai megmozdulásokon egy ideje már nemcsak a rendelet visszavonását, hanem annak késlekedése miatt a miniszter lemondását is kérték.

FRISSÍTÉS: Igen, azért mondott le, mert nem ért egyet az RMDSZ követelésével, hogy vonják vissza az említett cikkelyt – erősítette meg újságíróknak a távozó miniszter.

Valentin Popa valószínűleg azért mondott le, mert nem volt hajlandó megváltoztatni korábbi rendeletét, amelyet bármiféle egyeztetés és a kisebbségi oktatásért felelős Kovács Irénke államtitkár szerint a szakmai érvek ismeretében, de azok ellenére hozott meg.

Hirdetés

Valentin Popát korábban az ország legjobb egyetemeinek rektorai is lemondásra szólították fel, amikor úgy osztotta el a felsőoktatási helyeket, hogy az elismert egyetemektől elvett (főleg mesteri és doktori képzésekben), kisebb presztízsű egyetemeknek pedig odaadott tandíjmentes, azaz állami finanszírozású helyeket.

Valentin Popa egyébként a nem túl elevált szóhasználatával került először a figyelem középpontjába, a pamblikával sikerült berobbannia a köztudatba.

Hirdetés