Kibukott a BBTE az oktatási minisztériumra

Mert a tandíjmentes helyek csökkentésével büntette az ország legjobb egyetemét.
Hirdetés
Felháborodásának adott hangot a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége amiatt, hogy a tanügyminisztérium a 2018-2019-es egyetemi tanévre kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki az intézmény számára. 
 
Az egyetem szerdai közleménye szerint az idei felvételin kevesebb államilag támogatott helyet tölthetnek be a jelentkezők a szaktárca döntése nyomán, mint tavaly:
  • 29-cel az alapképzésen, 
  • 200-zal a mesterképzésen és 
  • 48-cal a doktori képzésen. 
A BBTE vezetősége emlékeztet, hogy az utóbbi öt évben jelentősen megnőtt a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre beiratkozók száma, ugyanis ez az egyetem a romániai felsőoktatási intézmények között első helyen áll a minőségi oktatás tekintetében. Épp ezért fogadták értetlenkedve és tartják büntetésnek az oktatási minisztérium döntését, amelyet készek megtámadni és tiltakozni ellene mindaddig, amíg nem szereznek érvényt követeléseiknek.
 
A BBTE az Universitaria egyetemi konzorcium része, amely az ország legjobb egyetemeit fogja össze, és mindegyiktől vonnak meg államilag támogatott helyeket: a Bukaresti Egyetemtől, a Iași-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemtől, a bukaresti Közgazdasági Akadémiától, a Temesvári Nyugati Egyetemtől és a BBTE-től – írja a Ziua de Cluj.
 
56 egyetem közül nyolctól vontak meg tandíjmentes helyeket, vagyis állami támogatást, az említett öt mellett a szintén színvonalas bukaresti Közigazgatási és Politológia Egyetemtől, a brassói Henri Coanda Légierő Akadémiától és a színvonalában legalábbis vitatott bukaresti Mihai Viteazu Hírszerző Akadémiától. 

Hirdetés