Nincs annyi autópályája Romániának, hogy megérje fizetni érte

A jelenlegi útdíjrendszert addig nem érdemes módosítani, amíg legalább 1500 km autópályával nem rendelkezik az ország.
Hirdetés

Figyelembe véve, hogy a rendszerváltás óta mindössze 748 km-t sikerült felépíteni Romániában, egy jó ideig még nem kell attól tartanunk, hogy külön autópálya-díjat vezetnek be az országban. Ugyanis ennek a kétszeresére, legalább 1500 km sztrádára lenne szükség ahhoz, hogy megérje átszervezni a jelenlegi útdíjrendszert.

Lucian Şova közlekedési miniszter a képviselőház szakbizottsági ülésén arról beszélt, hogy az Európai Bizottság célja, hogy használatarányosan szabják meg a gyorsforgalmi utak díját, vagyis a megtett kilométerek függvényében változzon a kifizetendő összeg. Ez azonban összeegyezhetetlen a jelenleg érvényben lévő matricás rendszerrel, melyen addig nem érdemes változtatni  Romániában, amíg az autópálya hossza el nem éri az 1000, de inkább az 1500 kilométert. Ilyen kevés autópályáért nem kifizetődő felszámolni a matricás rendszert, magyarázta Lucian Şova.

Az európai országok közül egyesekben – mint például a skandináv, illetve a Benelux államokban  – ingyenes az autópálya használata, máshol (például Ausztriában, Bulgáriában, Szlovákiában és Szlovéniában) matricarendszer van. A használatarányos fizetést többek között Horvátország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Görögország alkalmazza.

Romániában jelenleg nemcsak a gyorsforgalmi utak, hanem a főutak használatáért is fizetni kell, matricás rendszer szerint. Amennyiben – valamilyen csoda folytán – elkészül az 1500 km autópálya, és a használatarányos fizetés mellett döntenek, akkor fizetőkapuk felállítására lesz szükség, ami többletköltséggel jár.

A címlapfotó a Magyarnádas és Gyalu közötti 9,5 kilométeres autópálya egy szakaszát mutatja madártávlatból, melyet pénteken adnak át a forgalomnak. A fevételt a Pro Infrastructura Egyesület készítette (Alexandru Duma). 

Hirdetés