Románia fordítva ül a közoktatás lován

Finnországnak képzeli magát: több pénzt fordít az egyetemekre mint a középfokú oktatásra.
Hirdetés

A romániai oktatási rendszer hiányosságainak egyik lehetséges magyarázata, hogy miközben az Európai Unió országai közül nálunk él a legtöbb funkcionális analfabéta (a lakosság 40 százaléka), az állam több pénzt fordít az egyetemekre, mint a középfokú oktatásra. A Romániai Akadémiai Társaság (SAR) friss felmérése szerint 2016-ban 11 százalékkal kevesebb pénzt fektettek az elemi és a felsőfokú előtti oktatásra Romániában, mint átlagosan Európa többi országaiban.

Ehhez képest az egyetemi oktatás nagyobb állami támogatottságot élvez az uniós átlaghoz viszonyítva: Románia GDP-arányosan 1 százalékot fordított az egyetemekre, míg az EU-s átlag csak 0,7 százalék. Románia mellett egyedül Finnországban áll még fenn ez a fordított helyzet, de az észak-európai országnak más mutatói vannak a funkcionális analfabéták számát illetően, szóval megengedheti magának.

Az Adevărulnak nyilatkozó szakértők szerint hiba lenne a felsőoktatástól pénzt megvonni, a megoldást inkább az jelentené, ha növelnék a középfokú iskolákra fordított összegeket. Ellenkező esetben nem lehet leküzdeni az iskolaelhagyások vagy a funkcionális analfabetizmus problémáját.

Hirdetés