Ion Țiriac szerint Orbán Viktor tenisztornát „venne” tőle

A volt román teniszező emellett Kolozsvárra költöztetne egy rangos tornát.
Hirdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hajlandónak mutatkozott arra, hogy megszerezze Magyarország számára egy részben általa tulajdonolt tenisztorna szervezési jogait – állította Ion Țiriac román üzletember, egykori neves teniszező.

Țiriac szombaton több bukaresti sajtóorgánum szerint is az időpontot és a körülményeket nem pontosítva azt mondta, a magyar kormányfő hatmillió eurót ajánlott azért, hogy lemondjon a francia Roland Garros előtt egy héttel megrendezett genfi tenisztornáról, amelynek a jogait a román üzletember egy volt német teniszezővel közösen birtokolja.

Țiriac arról is beszélt, hogy Erdélybe hozna egy rangos WTA-tornát. Mint mondta, a várható változások nyomán 2, 3 vagy 4 WTA-torna jogai értékesítésre kerülhetnek, ő pedig tárgyalni kíván Emil Boc kolozsvári polgármesterrel arról, hogy az egyik, több mint 250 pontos női tornát Kolozsvárra költöztesse.

Țiriac már két évvel ezelőtt is odafigyelt Orbán Viktorra: egy nyilatkozatban példaként állította a romániai illetékesek elé a magyar kormányfő által szorgalmazott sport sporttámogatási programot, amelynek már látszanak az eredményei, és amelyhez hasonlóval szerinte a romániai élsport helyzetén is javítani lehetne.

Amúgy 2016-ban az általa birtokolt, BRD Năstase-Ţiriac Trophy nevű ATP 250-es tornát két évre Budapestre költöztette a hiányos bukaresti infrastruktúra miatt.

Teniszcsillagból dúsgazdag üzletember
Az 1939-ben Brassóban született Ion Țiriac az első román, aki felkerült a Forbes magazin által összeállított milliárdosok listájára – írja a Wikipédia. 2007 márciusában a Forbes szerint a vagyona 1,1 milliárd dollár volt, 2007 novemberében a Capital című gazdasági lap 2,2–2,4 milliárd dollárra becsülte Țiriac vagyonát. 2014-ben 1,2–1,3 milliárd euróra becsült vagyonával az első helyen állt a leggazdagabb romániaiak listáján. Először jégkorongozóként jelent meg a nemzetközi mezőnyben, az 1964. évi téli olimpiai játékokon tagja volt a román csapatnak. Röviddel ezután a tenisz lett a fő sportága. Ilie Năstaseval együtt 1970-ben megnyerte a Roland Garros férfi páros versenyt és az 1970-es években háromszor eljutottak a Davis-kupa döntőjéig.
1983-ban teniszmenedzser lett, 1984 és 1993 között ő menedzselte Boris Beckert. 1990-ben megalapította a Țiriac bankot (Banca Țiriac), amely az első magánkézben levő bank volt a rendszerváltás utáni Romániában. 1996 óta Țiriac tulajdonában van a BCR Open Romania tenisztorna licence. 

Hirdetés