Utoléri a multikulti a kolozsvári diákbuszoztatós programot?

A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
Hirdetés

És négy másik román iskolára, Emil Boc kolozsvári polgármester ugyanis máris sikeresnek könyveli el az iskolakezdéssel elindított programot. Egy helyi rádióadónak úgy nyilatkozott, hogy a 45 napos próbaidő után újabb öt belváros iskola előtt állhatnak meg a diákokat szállító autóbuszok.

Ezek egyike lehet a Farkas utcai Báthory István Elméleti Líceum, de a szintén belvárosi George Coşbuc, Gheorghe Şincai, Emil Racoviţă gimnáziumok, illetve az ortodox teológiai szeminárium is, ezek diákjai november elsejétől örvendezhetnek a városháza szolgáltatásának. Persze, csak amennyiben a jelenleg még kísérleti program sikeresnek bizonyul, de a polgármester máris annak érzi, hiszen „célként” említette a kiterjesztését.

A Romániában elsőként Kolozsváron bevezetett iskolabuszok a szeptember 11-i tanévkezdés óta öt útvonalon szállítják az elemistákat az Avram Iancu és a Nicolae Bălcescu tanintézetekbe. Az első héten több mint 1500 gyerek és szülő vette igénybe ezeket, de a másodiktól már csak a diákok és pedagógusaik szállhatnak fel rájuk.

Az iskolabuszokkal a kincses város önkormányzata a belvárosi gégkocsiforgalom csökkentését célozza meg, azt remélve, hogy ha csemetéik busszal mennek, a szülők sem hajtanak be autóval a városközpontba. A Báthory gimnáziumnak a programba való bevonása a Farkas utca felújításával is kapcsolatban állhat, ahol a jövőben szintén csökkentenék a gépkocsiforgalmat.

Hirdetés