Kétnapos lesz a családról szóló referendum, megfogalmazták a kérdést is

Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Hirdetés

Viorica Dăncilă miniszterelnök a keddi, rendkívüli kormányülésen jelentette be, október 6-án és 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumra. A kormányfő igyekezett leszögezni, a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul, ahogyan azt sokan állítják.

„A család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazás egy állampolgári kezdeményezés, a politikai pártoknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok akaratát. A népszavazás bojkottálására buzdító üzenetek helyett tisztességesebb lenne, ha a pártok határozottan felvállalnák álláspontjukat a referendum témájával kapcsolatban” – fogalmazott Dăncilă. A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak több mint 30 százalékának kell részt vennie.

A választóknak arra a kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy egyet értenek-e az alkotmánymódosító törvénnyel abban a formában, ahogy azt elfogadta a parlament (Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?).

Mint ismeretes, az alkotmánybíróság hétfőn hagyta jóvá a polgári kezdeményezés nyomán elfogadott alkotmánymódosítást, amelynek célja, hogy a család meghatározásának módosítása révén ellehetetlenítse az azonos neműek közötti házasságot.  

Hirdetés